Bukmacher przerobił magazyn na nowoczesne biuro

opublikowano: 02-07-2021, 14:15

W pandemii katowicka siedziba STS powiększyła się o niestandardową przestrzeń w industrialnym klimacie i sportowym duchu.

Odnowiona siedziba firmy STS w Katowicach
Odnowiona siedziba firmy STS w Katowicach
materiały prasowe

Zamieniony na nowoczesne biura obiekt pierwotnie stanowił dla bukmachera zaplecze magazynowe m.in. do przechowywania wyposażenia biur czy innych lokali.

– Z racji dynamicznego rozwoju firmy musieliśmy wygospodarować dodatkową część biurową. Nową przestrzeń zajął dział technologii. Jako że magazyn był połączony z dotychczasowym budynkiem siedziby STS w Katowicach, jego rewitalizacja pozwoliła większości zespołów pracować w jednym miejscu – wyjaśnia Paweł Sikora, menedżer ds. PR w STS.

Stworzeniem nowej przestrzeni zajęła się zależna od JLL firma Tétris.

Z Diego Maradoną

Mural:
Mural:
Przemysłowy klimat budynku uzupełniono sportowymi akcentami, m.in. podobizną Diego Maradony na ścianie.
materiały prasowe

Prace nad projektem potoczyły się szybko, choć nie obyło się bez dłuższych dyskusji i ewolucji pierwotnych konceptów.

– Wprawdzie już pierwsza propozycja zyskała nasze uznanie, jednak w toku dalszych rozmów, spotkań i konsultacji ulegała dalszym zmianom. Zarówno my byliśmy otwarci na propozycje firmy Tétris, jak i jej projektanci uważnie wsłuchiwali się w nasze potrzeby. Uzupełniliśmy więc pierwotną propozycję o kilka zmian oraz o detale, które wzmocniły charakter miejsca i jeszcze bardziej poprawiły jego funkcjonalność. W ten sposób powstały m.in. nowoczesne budki telefoniczne i mural na jednej ze ścian, a także określiliśmy tematykę wystroju poszczególnych sal konferencyjnych – opowiada Paweł Sikora.

Detale:
Detale:
Salę konferencyjną zdobi fototapeta ze szkicami obuwia sportowego.
materiały prasowe

Projektanci z zespołu Design x Build Tétrisa wykorzystali industrialny klimat magazynu. We wnętrzach pozostawili stalowe konstrukcje, ciężkie barierki na antresoli, odsłonięty też został żelbetowy strop w sali konferencyjnej.

– Te mocne akcenty uzupełnia tematyka, z którą STS jest mocno związany, czyli sport. Na ścianach możemy podziwiać mural z Diego Maradoną i fototapetę ze szkicami obuwia sportowego. W przestrzeni znalazło się też sporo zielonych roślin, które podnoszą komfort pracy – mówi Tomasz Spalik, dyrektor ds. rozwoju w Tétris.

Szacunek dla przeszłości:
Szacunek dla przeszłości:
Projektanci z zespołu Design x Build Tétrisa pozostawili stalowe konstrukcje i ciężkie barierki na antresoli, odsłonięty też został żelbetowy strop budynku.
materiały prasowe

Pierwotna przestrzeń z 440 m kw. rozrosła się do 540 dzięki zawieszeniu 100-metrowej antresoli. To zresztą było jednym z największych wyzwań inwestycji ze względu na przygotowanie osobnego projektu budowlanego i uzyskanie odpowiednich pozwoleń.

Tematycznie:
Tematycznie:
Sport to tematyka, z którą STS jest mocno związany. Na ścianach możemy podziwiać mural z Diego Maradoną i fototapetę ze szkicami obuwia sportowego. W przestrzeni znalazło się też sporo zielonych roślin, które podnoszą komfort pracy – mówi Tomasz Spalik, dyrektor ds. rozwoju w Tétris.
materiały prasowe

– Przebudowa magazynu na biuro to przedsięwzięcie, po którym należy się spodziewać wielu niespodzianek związanych m.in. z wiekiem budynku i jego wcześniejszym przeznaczeniem. Od strony wykonawczej trzeba też wziąć pod uwagę wiele procedur i skomplikowane procesy administracyjne. Całość może pochłonąć całkiem niemały budżet, ale wprawny zespół jest w stanie dostosować projekt do priorytetowych oczekiwań inwestora. Z drugiej strony taki budynek daje wiele możliwości. W tym przypadku ogromną zaletą była właśnie wysokość pomieszczenia, która pozwoliła nam na wykonanie przestronnej antresoli. Doceniliśmy industrialność magazynu i wykorzystaliśmy w aranżacji stalowe konstrukcje – wskazuje Jakub Tunk, architekt z Tétrisa.

Nieruchomości
Najważniejsze informacje z branży nieruchomości mieszkaniowych i komercyjnych. Wiadomości, komentarze i analizy rynkowe.
ZAPISZ MNIE
×
Nieruchomości
autor: Dominika Masajło, Paweł Berłowski
Wysyłany raz w tygodniu
Najważniejsze informacje z branży nieruchomości mieszkaniowych i komercyjnych. Wiadomości, komentarze i analizy rynkowe.
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.

Miejsce do pracy i strefa chill

Nie tylko praca:
Nie tylko praca:
Nawet strefa relaksu ma sportowy charakter – można tu np. zagrać w piłkarzyki.
materiały prasowe

Finalnie udało się stworzyć ciekawą i nowoczesną przestrzeń. Nowe biuro oferuje około 60 stanowisk, dwie sale konferencyjne, kuchnię i dwa aneksy kuchenne, budkę telefoniczną oraz sypialnię dla pracowników dyżurujących. Co urzeka w projekcie?

– Z pewnością dizajn. Połączenie industrialnego i sportowego charakteru w jednym miejscu sprawia, że jest ono nie tylko wyjątkowe, ale także bardzo spójne zarówno z architekturą wielu budynków w Katowicach, jak i z główną częścią działalności STS. Zaskoczył nas też podział funkcjonalny przestrzeni magazynowej. Warto bowiem zaznaczyć, że pewne utrudnienie i dodatkowe wyzwanie stanowiły ściany działowe magazynu, które były konstrukcjami nośnymi i nie mogły zostać wyburzone – tłumaczy Paweł Sikora.

Nowa aranżacja:
Nowa aranżacja:
Biuro STS oferuje około 60 stanowisk pracy, dwie sale konferencyjne, kuchnię i dwa aneksy kuchenne, budkę telefoniczną oraz sypialnię dla pracowników dyżurujących.
materiały prasowe

Ponieważ ostateczny efekt zaskoczył STS, bukmacher postanowił powierzyć firmie Tétris zmianę elewacji całego kompleksu biurowego, mimo że Tétris specjalizuje się przede wszystkim w projektowaniu wnętrz.

– Dzięki temu nasza katowicka siedziba nabrała spójnego, nowoczesnego wyglądu, zyskując względem poprzedniej także elementy obramowania okien i drzwi w kolorach pomarańczowym i granatowym, czyli barw STS-u – zapewnia Paweł Sikora.

Identyfikacja wizualna:
Identyfikacja wizualna:
Obramowania okien i drzwi pomalowano na pomarańczowo i granatowo – to firmowe barwy STS-u.
materiały prasowe

Prace trwały od lipca 2020 do marca 2021 r. W tym czasie biuro STS funkcjonowało całą dobę.

– Mimo wielu zmiennych projekt został ukończony w terminie, a budynek pomyślnie przeszedł komplet audytów dotyczących zmiany użytkowania powierzchni – zapewniają przedstawiciele firmy bukmacherskiej.

Otoczenie:
Otoczenie:
Połączenie industrialnego i sportowego charakteru w jednym miejscu sprawia, że jest ono nie tylko wyjątkowe, ale także bardzo spójne zarówno z architekturą wielu budynków w Katowicach, jak i z główną częścią działalności STS – mówi Paweł Sikora z STS.
materiały prasowe

Jaka część nowego biura cieszy się największą popularnością wśród kadry STS?

– Z pewnością warto wskazać strefę chill, w której można w komfortowych i przyjaznych warunkach spędzać przerwy w pracy lub czas wolny. Miejsce ma sportowy charakter, znajdują się tam m.in. wygodne kanapy, telewizor, konsola do gier i piłkarzyki – wylicza Paweł Sikora.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Polecane