Chiny chcą zwiększyć import mięsa

opublikowano: 10-06-2019, 17:12

Chiny przygotowują się do zezwolenia na więcej źródeł importowanego mięsa w celu przezwyciężenia potencjalnych niedoborów mięsa wieprzowego, twierdzi China Meat Association, podkreślając, że afrykański pomór świń ogranicza krajową hodowlę tego zwierzęcia.

Chiny mogą znieść ograniczenia importu mięsa wołowego z Indii, a także żywych krów i owiec z Mongolii i wieprzowiny z Rosji – powiedział Gao Guan, wiceprezes stowarzyszenia.

Chiny chcą także przyspieszyć wznowienie importu wołowiny z Wielkiej Brytanii po wyrażeniu zgody na zniesienie zakazu w 2018 r. Do tej pory oczekiwano, że dostawy zostaną wznowione w 2020 r.

Chociaż Chiny zwiększają własną produkcję, kraj będzie mógł  podnieść kwoty importowe po wybuchu afrykańskiego pomoru świń – oświadczył Gao dodając, że „…

wzrost importu mięsa pokryje wszelkie potencjalne niedobory białka zwierzęcego w kraju”.

fa44e31e-90f7-11e9-bc42-526af7764f64
Poza scenariuszem
Newsletter poświęcony globalnym rynkom finansowym. Strategie inwestycyjne, alternatywne scenariusze, makrospojrzenie.
ZAPISZ MNIE
Poza scenariuszem
autor: Marek Wierciszewski
Wysyłany co dwa tygodnie
Marek Wierciszewski
Newsletter poświęcony globalnym rynkom finansowym. Strategie inwestycyjne, alternatywne scenariusze, makrospojrzenie.
ZAPISZ MNIE

Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa.

Kliknij w link w wiadomości, aby potwierdzić subskrypcję newslettera.
Jeżeli nie otrzymasz wiadomości w ciągu kilku minut, prosimy o sprawdzenie folderu SPAM.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Tadeusz Stasiuk, Bloomberg

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy