
Szacunki agencji oparte o dane Urzędu Statystycznego Istat i włoskiego ministerstwa gospodarki wskazują, że cena przygotowania kultowej neapolitańskiej pizzy wliczając koszt składników i energii była w kwietniu 2023 r. o 19 proc. wyższa niż rok wcześniej. Dynamika zwyżki nieco jednak wyhamowała w porównaniu a marcem i zeszła wyraźne ze szczytu osiągniętego w listopadzie 2022 r. na poziomie przewyższającym 30 proc.
Nadal jednak w relacji do oficjalnej inflacji rozbieżność pozostaje bardzo duża. W kwietniu bowiem inflacja cen konsumenckich (CPI) wyniosła „jedynie” 8,7 proc. Tymczasem ceny podstawowych składowych pizzy takich jak mąki, pomidorów, sera mozzarella, oliwy z oliwek odnotowały niewielkie zmiany względem marca. Z kolei ceny prądu spadły w poprzednim miesiącu najmocniej spośród wszystkich składników zniżkując o 11,3 proc.
Natomiast cena zakupu gotowej pizzy zwiększył się w skali roku tylko o 7,6 proc.