Po uzyskaniu przez Polskę członkostwa w Unii Europejskiej zacznie obowiązywać w naszym kraju rozporządzenie Rady UE, określające podstawowe założenia polityki Wspólnoty w zakresie produktów żywnościowych. Rozporządzenie to nakazuje jak najszybsze — jednak nie później niż przed końcem 2006 roku — dostosowanie zasad i procedur prawa żywnościowego do regulacji w nim zawartych. Rozporządzenie, przyjęte przez Radę UE 28 stycznia 2002 r., określa obowiązki podmiotów produkujących, przetwarzających, dystrybuujących i sprzedających produkty żywnościowe. Dokument ten reguluje m.in. sposób prezentowania żywności, a dokładniej wprowadza generalny zakaz oznaczania, reklamowania i prezentowania produktów w sposób, który wprowadza konsumentów w błąd. Ponadto nakłada na podmioty działające w tym sektorze obowiązek m.in. utrzymywania na każdym etapie produkcji, przetwarzania i dystrybucji dokumentacji dotyczącej dokładnego pochodzenia produktu, półproduktu lub składnika żywnościowego. Rozporządzenie to nakazuje również producentom, importerom i dystrybutorom jak najszybsze wycofanie produktu, jeśli po wprowadzeniu na rynek towaru stwierdzono, że produkt, półprodukt lub składnik żywnościowy nie spełnia wymogów bezpieczeństwa. Analogiczne przepisy obejmują również sprzedawców detalicznych.