Cukier zaczął drożeć

Bloomberg, MD
opublikowano: 2024-04-22 16:35

Cena cukru rośnie po sygnałach słabszej podaży oraz po tym jak w ubiegłym tygodniu spadła najniżej od ponad roku, informuje Bloomberg.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

Maxar Technologies prognozuje, że suche warunki pogodowe w Brazylii przez następne 6 do 10 dni mogą wpłynąć na zbiory trzciny cukrowej. Bloomberg przypomina, że w ubiegłym tygodniu obniżono prognozę produkcji cukru w Brazylii w sezonie 2023/2024. Sytuację pogarsza spadek produkcji w Tajlandii o ponad 12 proc. w ostatnim sezonie z powodu suszy i wzrostu kosztów.

W ubiegłym tygodniu cukier staniał o 3,1 proc. na giełdzie w Chicago. Jego kurs spadał nawet do 19,08 centów za funt. Tłumaczono to m.in. słabnięciem brazylijskiego reala wobec dolara o optymizmem co do produkcji w Indiach w związku z prognozami dobrych opadów monsunowych. Po raz pierwszy od 2022 roku zarządzający pieniędzmi mieli „niedźwiedzie” pozycje netto na rynku. Sytuacja zmieniła się jednak, co tłumaczone jest doniesieniami sugerującymi niższą od oczekiwanej podaż cukru. Obecnie cen cukru z najmocniej handlowanego, lipcowego kontraktu, rośnie o 1,1 proc. do 19,71 centów za funt.