Cukier zdrożeje, ale rekordów nie będzie

Przemysław Kwiecień
21-07-2011, 00:00

Ceny cukru po ostatnich silnych spadkach, wywołanych informacjami o wzroście produkcji w krajach największych producentów (Brazylia, Indie, Tajlandia), optymistycznych prognozach powstania dużej nadwyżki podaży na globalnym rynku (ok. 6 mln ton) i decyzjach władz Indii o uwalnianiu coraz większych ilości surowca na eksport, ponownie wzrosły. Dotarły do 30 dolarów za 100 funtów surowca.

Zwyżkom cen cukru w ostatnich dniach sprzyjały dane z Brazylii, które wskazują, że w obecnym sezonie podaż surowca może się okazać niższa niż w poprzednim. Dodatkowo napędzało je przegłosowanie przez amerykański Senat poprawki znoszącej cła na import etanolu. Rynki oczekują wzrostu popytu na tańszy brazylijski etanol, produkowany z trzciny cukrowej. To niejedyne czynniki. Rząd Tajlandii zamierza interweniować na rynkach zbóż, planując zwiększyć zapasy państwowe. Ceny eksportu cukru w Tajlandii mogą się zmienić. Dodatkowo jest duże prawdopodobieństwo wzrostu importu surowców rolnych ze strony Chin, które chcą tłumić inflację na swoim rynku.

Mimo tych czynników wzrost cen cukru do rekordowych wartości, odnotowanych na początku 2011 r., jest mało prawdopodobny. Mimo prognoz spadku produkcji w Brazylii na rynku powinna wystąpić nadwyżka podaży bliska 4 mln ton. Na całym świecie rośnie podaż areałów pod uprawę trzciny i buraków cukrowych (w Indiach odnotowano wzrost o ponad 4 proc.). Utrzymujące się już drugi sezon z kolei nadal wysokie ceny powinny doprowadzić do znacznego wzrostu produkcji w kolejnym roku. Unia Europejska, trzeci producent cukru na świecie, zastanawia się nad zwiększeniem limitów produkcji w najbliższych sezonach.

Analiza rynku cukru, zarówno fundamentalna, jak i techniczna, wskazuje na możliwość spadku cen cukru w średnim horyzoncie. Fundamenty rynku mimo ostatnich zakłóceń nie wyglądają najgorzej. Zła pogoda nie powinna ograniczyć produkcji, podobnie jak decyzje polityczne. Pełnego dostosowania się produkcji do obserwowanych w ostatnich latach wysokich cen należy jednak oczekiwać dopiero w kolejnym sezonie.

Przemysław Kwiecień

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Przemysław Kwiecień

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / Cukier zdrożeje, ale rekordów nie będzie