Cukrownie wyprodukują ponad 1,6 mln ton cukru
Według wstępnych szacunków, spółki cukrowe wyprodukują w kampanii 1998/99 1,61 mln ton cukru. Na limity w kwocie A przypadnie 1 344 881 ton, a w kwocie B — 88 925 ton. Z danych spółek wynika, że nadprodukcja (kwota C) wyniesie 234 tys. ton. W 14 cukrowniach nie zrzeszonych w holdingach wyprodukowane zostanie, według przydzielonych limitów, 506 878 ton cukru.
ILOŚĆ CUKRU przeznaczona na zaopatrzenie rynku krajowego w sezonie 1998/99 została ustalona przez rząd na poziomie 1,65 mln ton, zaś ilość skierowana na eksport wyniesie 109,1 tys. ton. W tym okresie zużycie cukru w kraju szacowane jest na około 1,67 mln ton, a minimalna cena cukru wyniesie 1,71 zł/kg.
SIEDEMNAŚCIE cukrowni działających w ramach Śląskiej Spółki Cukrowej skupi w tym sezonie około 2,8 mln ton buraków. Cukrownie za kupowane buraki płacą od 30 do 105 zł/t. Według ich szacunków, tegoroczne plony będą wyższe od ubiegłorocznych i osiągną poziom 41-42 ton z hektara. Ze skupionego surowca zostanie wyprodukowane 280 tys. ton cukru w kwocie A i 20 tys. ton w kwocie B. Łącznie z nadprodukcją, cukrownie śląskiej spółki wyprodukują około 370 tys. ton cukru.
NASTĘPNYCH szesnaście cukrowni z Poznańsko-Pomorskiej Spółki Cukrowej skupi w kampanii 3,42 mln ton buraków. Plony ocenia się na 40-41 t/ha. Produkcja cukru wyniesie 460 tys. ton. W limitowanej kwocie A będzie to 341 tys. ton cukru, a w kwocie B — 22,5 tys. ton. Średnia cena skupu buraków kształtuje się na poziomie 58 - 106 zł/t.
KAMPANIA cukrownicza w Lubelsko-Małopolskiej Spółce Cukrowej rozpoczęła się, ze względów pogodowych, z pewnym opóźnieniem i potrwa do połowy grudnia. Będzie jedną z krótszych w tym regionie. Skup wyniesie 3,56 mln ton buraków, przy średnim plonie 37,5 t/ha. Spółka wyprodukuje 450 tys. ton cukru (w 1997 roku 480 tys. ton), z czego w kwocie A — 415,4 tys. ton cukru, w kwocie B — 27,4 tys. ton, a kwotę C szacuje się na 15 tys. ton.
MAZOWIECKO-KUJAWSKA Spółka Cukrowa wyprodukuje w ramach kwoty A — 304 567 ton cukru, a kwoty B — 20 138 ton. Według szacunków własnych spółki, łączne nadwyżki wyniosą około 15 proc. w stosunku do całej limitowanej produkcji. Średnie plony buraka osiągną wartość około 38 t/ha. Cena cukru produkowanego w ramach limitu A wyniesie 100-115 zł/t . Natomiast w ramach limitu B kosztował on będzie od 70 do 75 zł/t, a z nadwyżek 50-55 zł/t.
RÓŻNICA cen cukru produkowanego na rynek krajowy i zagraniczny wynika z tego, że do towaru eksportowanego dopłaca Skarb Państwa. Nadwyżki będą musiały być wyeksportowane bez dopłat.