Rada Ministrów wychodzi naprzeciw oczekiwaniom producentów coraz popularniejszego jabłecznika. Wczoraj przyjęła zmiany do ustawy o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. Zmiany nie są rewolucyjne, ale wesprą sadowników i producentów wytwarzających wina z własnych upraw.
— Ta nowelizacja ma na celu ułatwienie małym gospodarstwomsadowniczym i winnicom produkcję win i wyrobów winiarskich, takich jak np. cydr. Łatwiej będzie też wprowadzać te produkty do obrotu. Wpisuje się w trwającą od kilku lat liberalizację produkcji i obrotu win gronowych i owocowych, stymulację winiarstwa owocowego i umożliwienie sprzedaży produktów finalnych z własnych gospodarstw bezpośrednio konsumentom i wprowadzanie ich w obieg masowy — mówi Grzegorz Frącek, prezes Doehler Polska, firmy produkującej i dystrybuującej surowce m.in. dla przemysłu alkoholowego.
Nowe przepisy przede wszystkim umożliwią producentom zlecanie innym przedsiębiorcomrozlewu swoich produktów. Z tej możliwości skorzystają producenci markowych win owocowych, cydru, perry (napój winiarski z gruszek) i miodów pitnych. Dzięki temu może wzrosnąć dystrybucja oraz sprzedaż małych producentów. Kolejnym ułatwieniem jest zmniejszenie zakresu kontroli w ramach certyfikacji wina. Zostanie ona ograniczona do oceny sposobu wyrobu i rozlewu wina, opakowania, oznakowania i warunków przechowywania. Zmniejszy się także ilość informacji podawanych we wniosku o certyfikację. Wydłużony zostanie termin składania wniosków o wpis do ewidencji producentów win z winogron pozyskiwanych w polskich upraw (z 30 czerwca do 15 lipca). Szacuje się, że w ciągu 2 lat polski rynek cydru mógłby wzrosnąć do 6 mln litrów. Cydr jest coraz popularniejszym napojem w Polsce. Stał się wręcz modny. To szansa dla wielu producentów. Zdaniem Jacka Antonia, prezesa firmy winiarskiej Jantoń, przestawienie się z produkcji win owocowych na cydr nie jest problemem, bo można wykorzystywać te same urządzenia. Rocznie na świecie wytwarza się około 2 mld l cydru. Najwięcej produkuje się w Wielkiej Brytanii, we Francji, w Hiszpanii i Irlandii. Polska jest zaś europejskim liderem w produkcji jabłek, z których powstaje cydr.