Czas na małą czarną

DR
opublikowano: 2006-09-13 00:00

Mianem „Arabskiego wina” określano kawę, gdy w 1615 r. po raz pierwszy pojawiła się w Europie. Od tego czasu kawa zrobiła tak wielką karierę, że wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej życia. Dlatego w czasie tegorocznych targów Polagra-Food zapraszamy wszystkich miłośników tego aromatycznego napoju do miejsca magicznego — na Kawową Wyspę.

Smakosze twierdzą, że najlepsza kawa może być przygotowana wyłącznie w oparciu o zasadę 4M, na równi stawiającą dobór najlepszej jakościowo mieszanki świeżej kawy (LA MISCELA), zmielonej w odpowiednim młynku (LA MACIADOROSATORE) i zaparzonej w najlepszym ekspresie (LA MACHINA) przez jedynego w swoim rodzaju specjalistę — baristę (LA MANO). By móc parzyć najlepszą kawę barista wie nie tylko wszystko o kawie — jej rodzajach i właściwościach różnych mieszanek, ale także potrafi przyrządzić z niej prawdziwe kawowe arcydzieła. Espresso, cappuccino, latte… — nic nie ma dla niego tajemnic.

Na Kawowej Wyspie — Akademii Espresso poznamy wszystkie cztery elementy tajemniczej dla przeciętnego kawosza zasady 4M. Każdy będzie mógł podejść do profesjonalnie przygotowanego i wyposażonego baru by obserwować pracujących tam nad kawą i kawowymi napojami baristów. W części ekspozycyjnej wystawione zostaną ekspresy i młynki, a pomoc przy doborze urządzeń, szkoleniach, przygotowaniu coffee menu, wyboru kawy etc. zapewnią trenerzy Akademii Espresso. Na specjalnej scenie wyświetlane będą filmy instruktażowe, relacje Mistrzostw Świata i Mistrzostw Polski Baristów, swoje umiejętności zaprezentują także na żywo najlepsi w Polsce bariści.

Życie Kawowej Wyspy zaczynać się będzie już o godz. 9 Porannym Espresso — multimedialnym pokazem opowiadającym o drodze, jaką musi przebyć kawa z plantacji do filiżanki.

Kawowa Wyspa — Akademia Espresso zaprasza codziennie w czasie Polagry- -Food na stoisko 88 w pawilonie 3.