David Stewart: sześć dekad pracy w szkockiej destylarni

DI
opublikowano: 2023-11-03 17:27

Marka The Balvenie celebruje 60-lecie pracy malt mastera Davida C. Stewarta MBE. To mistrz i legenda w świecie szkockiej whisky. Jego wkład w branżę został doceniony licznymi nagrodami.

Posłuchaj
Speaker icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl
Subskrypcja

David C. Stewart MBE to najdłużej pracujący malt master w historii branży – i jeden z pięciu najdłużej pracujących w destylarni The Balvenie od czasu jej założenia w 1892 r.

Urodzony w szkockim Ayr w 1945 r. rozpoczął karierę w rodzinnej destylarni William Grant & Sons w 1962 r. jako pracownik biurowy zajmujący się kontrolą zapasów whisky, prowadzeniem ksiąg i zarządzaniem fakturami. W 1974 r. objął stanowisko malt mastera. Nadzorował produkcję single maltów m.in. dla marek The Balvenie i Glenfiddich. Przez lata pracy zgromadził wiedzę, która umożliwiła mu wprowadzanie nowych technik produkcji whisky, które zdobyły uznanie w całej branży. Jedną z najpopularniejszych jest cask finishing, która polega na tym, że whisky dojrzewa przez lata w jednej beczce, a następnie jest przenoszona do innej – zazwyczaj takiej, która wcześniej zawierała wino lub inny rodzaj alkoholu – na kilka ostatnich miesięcy dojrzewania.

David Stewart otrzymał wiele prestiżowych nagród, m.in. został mianowany członkiem Najwyższego Orderu Imperium Brytyjskiego (MBE) i uhonorowany medalem MBE w imieniu Jej Królewskiej Mości Królowej w 2016 r.

– The Balvenie zajmuje szczególne miejsce w moim sercu i jestem dumny, że poświęciłem większość życia pracy w destylarni. Tworzenie whisky to moja pasja i jestem zaszczycony, że przez ostatnie 60 lat miałem okazję zgłębiać jej tajniki i eksperymentować z nią. Cieszę się, że mogę przekazać moją wiedzę i historie Kelsey McKechnie – mówi David Stewart.

Na 60-lecie pracy zaprezentował światu The Balvenie Sixty z 1962 r. Wybrała ją Kelsey McKechnie, która była podopieczną Davida Stewarta przez ostatnie cztery lata, a teraz przejmuje rolę malt mastera w The Balvenie. Dostępnych jest 71. butelek tego kolekcjonerskiego destylatu – szacowana cena The Balvenie Sixty wynosi 145 tys. funtów. Numer 43 trafił do Polski – do Andrzeja Kubisia, właściciela Domu Whisky. Destylat znajduje się w tubie ze szkła, złota i mosiądzu, która przekazuje wspomnienia z kariery Davida Stewarta. Skrywa sześć warstw wypełnionych anegdotami przekazanymi przez wpływowe osobistości, które towarzyszyły Davidowi w jego podróży przez świat whisky.