Cała roczna produkcja najdroższego sera świata trafiła do Novaka Djokovica, najlepszego tenisisty świata. Chodzi o ser pula, który powstaje dzięki oślicom żyjącym w naturalnym środowisku w Serbii. Novak Djokovic, numer 1 na liście AT, kupił go, by zabezpieczyć sobie jego dostawy dla powstającej sieci restauracji w Serbii.
Smakołyk, o którym rok temu jeszcze praktycznie nikt nie słyszał, z miejsca pokonał najdroższy dotychczas ser — ze szwedzkiego łosia, kosztujący równowartość 3,2 tys. zł. Pula na razie sprzedawana jest po około 1800 zł, ale za funta i w promocji. Według menedżera tenisisty, na wolnym rynku kosztowałby ponad 9 tys. zł. Skąd cena? Pomijając świetny marketing, podaż produktu jest niewielka. Powstaje tylko na jednej farmie — Zasavica.
Do wytworzenia kilograma potrzeba 25 litrów oślego mleka. Ponadto ośle mleko ma wielu fanów, którzy wierzą w jego kąpielowe właściwości — sekret egipskiej Kleopatry. Mleko, nawet dla tych, którzy nie chcą się w nim kąpać, jest rzeczywiście bardzo zdrowe. Ma właściwości antyalergiczne i zawiera 60 razy więcej witaminy C niż mleko krowie.