Affogato — to doskonałe połączenie kawy i lodów zatopionych w mocnym espresso. Kiedy lody zamienią się w śmietankę, można już delektować się smakiem.
Americano — kawa z ekspresu rozcieńczona gorącą wodą, aby zwiększyć porcję, a jednocześnie zachować smak kawy.
Cappuccino — typowo włoski napój, który powstaje na bazie espresso z dużą ilością spienionego mleka. Dla ozdoby dekorowane fantazyjnymi wzorami z czekolady.
Con panna — to urozmaicona wersja espresso z porcją ubitej z mleka śmietanki.
Espresso — podawane jest w niewielkich ilościach z gęstą pianką orzechowego koloru na wierzchu. Często do espresso serwowuje się w oddzielnym naczyniu wodę do oczyszczenia kubków smakowych.
Macchiatto — to czarna kawa z niewielkimi plamkami mleka lub mlecznej śmietanki. Przede wszystkim pita popołudniu.
Mocha — kawa o smaku czekolady bazuje na espresso, wlewanym bezpośrednio do mleka, w którym rozpuszczono słodkie kakao.
Latte — to mleczna kawa. Do gorącego spienionego mleka wlewa się małą porcję espresso. Odpowiedni efekt uzyskuje się podając w specjalnej wysokiej szklance.
W opracowaniu „kawowego” słowniczka pomógł nam Fabio Parolari (na fot.) właściciel jednej z warszawskich kawiarń.