Dr Oetker przejął fabrykę pizzy Rigga

Katarzyna Kozińska
opublikowano: 18-07-2000, 00:00

Dr Oetker przejął fabrykę pizzy Rigga

„PB” 14 września 1999 r.

Dr Oetker Środki Odżywcze z Gdańska przejął wszystkie udziały spółki Rigga, producenta mrożonej pizzy z Władysławowa. Dzięki tej transakcji Dr Oetker, który sprzedaje w Polsce dwie własne marki pizzy mrożonej, stał się liderem w tym segmencie rynku.

Inwestor rozważał przejęcie spółki Rigga już jesienią ubiegłego roku. W grę wchodziło wówczas przejęcie konkurencyjnego producenta lub budowa własnej fabryki. Zakład z Władysławowa jest największym, choć mało znanym z nazwy producentem mrożonej pizzy z najniższej półki cenowej. W ciągu sześciu lat działalności Rigga zdobyła około 40 proc. rynku mrożonej pizzy. Bez wsparcia inwestora strategicznego spółka wyprzedzała dwóch dużych producentów: Kotlin, za którym stoi koncern spożywczy Orkla Foods, i Dr Oetkera, znanego producenta z branży spożywczej.

W czerwcu, kosztem co najmniej 6 mln zł, Rigga uruchomiła nową fabrykę. Jej zdolności produkcyjne sięgają 100 tys. sztuk produktu rocznie.

Inwestor i przejęta fabryka nadal będą działać oddzielnie, we własnych segmentach rynku. KK

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Katarzyna Kozińska

Polecane