1,5-2 proc. O tyle mają wzrosnąć ceny żywności w tym roku, zdaniem analityków BGŻ BNP Paribas…
0,8 proc. …a o tyle wzrosły w 2016 r. względem 2015 r.
15 proc. O tyle więcej ma kosztować masło, które będzie jednym z najbardziej drożejących towarów w tym roku.
To będzie drugi rok wzrostu cen żywności po dwóch latach spadków, prognozuje BGŻ BNP Paribas. Jednak będzie to wzrost niższy niż wcześniej (w latach 2010-13 za żywność co roku polscy konsumenci płacili przeciętnie o 3,6 proc. więcej). Mniej zapłacić mają tylko nabywcy warzyw, dzięki wysokim zbiorom latem i jesienią. Wyższe ceny będą miały natomiast oleje, masło, produkty mleczarskie (zwłaszcza sery dojrzewające, popularnie zwane żółtymi), wieprzowina, wołowina, jaja, ryby, owoce, napoje bezalkoholowe, a także — przynajmniej w pierwszej połowie roku — cukier, choć jego sytuacja diametralnie zmienia się od jesieni. Zostają zniesione unijne kwoty i rynek przygotowuje się po raz pierwszy na nadwyżki. W drugiej połowie roku ceny cukru powinny zacząć więc spadać. Zmian cen na półkach analitycy BGŻ BNP Paribas nie przewidują dla pieczywa i mięsa drobiowego. © Ⓟ