Dwutlenek węgla w piwnicy

Tak, wiem — tytuł nie brzmi zachęcająco… Wkrótce jednak stanie się jasne że chodzi o coś smakowitego. Trudno uwierzyć? No to do rzeczy!

Jest początek drugiej połowy XIX wieku. Po Francji, której winnice zżera do cna emigrant z USA — filoksera, przemieszcza się Josep „Józio” Raventos. Reprezentuje księżną Annę Codorniu z Katalonii — personę potężną politycznie i właścicielkę ogromnych połaci pokrytych winoroślą. Trudna sytuacja Francuzów, którzy bez wina żyć nie potrafią, dla niej jest błogosławieństwem, dzięki któremu szybciutko pomnaża fortunę. Pech Francuzów chciał, że „Józio” trafił do Szampanii. To, co tam zobaczył i czego spróbował, oczarowało go. Nie omieszkał podzielić się wrażeniami z mocodawczynią. A ta nakazała mu stworzenie wina na tamten wzór, lecz z gron zebranych w jej katalońskich winnicach. Po kilku latach i wielu próbach „Józio” mógł się pochwalić swoim dziełem, a nobliwa dama okrzyknąć się pierwszym w historii producentem wina Cava. I tu wracamy do tytułu. Słowo „cava” oznacza: piwnica. A że pełna dwutlenku węgla, raczej nie dziwi nikogo, kto miał okazję to wino wchłaniać razem z jego największym dobrodziejstwem — bąbelkami. Stworzono je na wzór szampana, ale nie ma powodów, by jedno z drugim porównywać. Spadkobiercy Anny Codorniu rozbudowali firmę. Dziś to jeden z najważniejszych producentów trunków z winnic z kilku regionów Hiszpanii. A Josep otworzył winiarnię, cenioną jako dom jednej z najlepszych Cav, znaną dziś jako Raventos Y Blanc. Cava może powstawać w wielu regionach Hiszpanii, lecz Katalonia, a właściwie Penedes, odpowiada za grubo ponad 90 proc. produkcji. Za stolicę iberyjskich bąbelków uznaje się cudne miasteczko San Sadurni de Anoya. Metoda produkcji jest taka sama, jaką rozpowszechniła w świecie — choć nie wynalazła! — słynna Szampania (ze względów prawnych tu nazywa się ją tradycyjną). Hiszpanie (nie mówcie tego Włochom) wymyślili za to palety żyroskopowe, dzięki którym nikt już nie choruje na zwyrodnienia nadgarstków od obracania butelek wina dojrzewającego na osadzie. Zwykła Cava musi dojrzewać minimum dziewięć miesięcy, Reserva już 15, a Gran Reserva aż 30. Najwytrawniejsze jest Brut Nature, czyli wino niemal zawsze pozbawione cukru, choć do 3 gramów na litr jest pozwolenie. Wina oznaczone Brut są wytrawne, Dry — półwytrawne, a popularne Semi-seco to półsłodkie. Do produkcji używa się rdzennych odmian hiszpańskich — Macabeo, Parellada, Xarel-lo, Trepat i innych oraz francuskich klasyków — Chardonnay i Pinot Noir. Dozwolone kolory są dwa: biały i różowy. Pierwszy powstaje z gron obu kolorów, a drugi albo przez zabarwienie białego wina musującego czerwonym winem cichym, albo coraz częściej tylko z gron czerwonych, które traktuje się jak przy winifikacji win białych, ale połączonej z krótką maceracją, by uzyskać zaróżowiony moszcz.

Artykuł dostępny tylko dla naszych subskrybentów

Rzetelne dziennikarstwo i świadomość biznesowa

Tego właśnie możesz się spodziewać wykupując dostęp do treści Pulsu Biznesu
PB online
Dopasuj „PB” do Twoich potrzeb
Nowy klient
Wydanie cyfrowe Poznaj „PB”

Chcesz nas lepiej poznać?

Wypróbuj wersję Basic przez pierwszy miesiąc w promocyjnej cenie!

7 90 za 1-szy miesiąc
wybierz
Wydanie cyfrowe Basic

Aktywuj dostęp do pb.pl – zyskasz nieograniczoną możliwość czytania najświeższych informacji z gospodarki i rynków. Aby korzystać z nich jeszcze wygodniej, pobierz aplikację mobilną.

od 63 20 / miesiąc
wybierz
Wydanie cyfrowe Premium

Zamów wersję Premium, a do Twojej dyspozycji będzie pełna zawartość pakietu Basic, a dodatkowo: e-wydania, raporty branżowe, LexBiznes oraz atrakcyjne rabaty na konferencje.

od 103 20 / miesiąc
wybierz
Nowość
Wydanie cyfrowe + spotdata Premium +

Uruchom pakiet Premium+ wraz z dostępem do serwisu z raportami ekonomicznymi SpotData Research, a uzyskasz szybki wgląd w aktualne trendy na rynkach, w przemyśle i handlu.

od 199 20 / miesiąc
wybierz
Więcej »
Szczegóły pakietów
Ukryj
Basic
Premium
Premium +

Pełny dostęp do treści serwisu pb.pl

Prosta nawigacja pozwoli Ci korzystać z sekcji, które Cię interesują

Newslettery

Otrzymasz aktualny przegląd wiadomości o biznesie, branży, inwestycjach z Polski i ze świata

Aplikacja mobilna

Korzystaj wygodnie na każdym urządzeniu mobilnym z systemem Android lub iOS

Ponad milion archiwalnych artykułów

Nic Cię nie ominie. Zawsze możesz wrócić do tematów, które Cię zainteresowały

Raporty, rankingi, zestawienia

Dostęp m.in. do katalogów Gazel Biznesu, wyników rankingu Złoty Bankier, a także licznych raportów na temat bankowości w Polsce

E-wydanie „Puls Biznesu”

Elektroniczna wersja dziennika dostępna o godzinie 22 dzień wcześniej niż na papierze

E-wydanie „Puls Biznesu Weekend”

E-wersja ekskluzywnego miesięcznika, poświęconego tematyce lifestylowej w ujęciu biznesowym

Lex Biznes

System wiedzy prawnej LexBiznes, w którym znajdziesz m.in. wzory dokumentów oraz pism i akty prawne

Rabat na konferencje i szkolenia

Rabat w wysokości 10% możesz wykorzystać wiele razy w trakcie trwania swojej subskrypcji

Dostęp do 40 tys. wykresów i statystyk

Możliwość pobrania statystyki w formie wykresów i tabel do Excela

3 cykliczne raporty makroekonomiczne

Prognozy makroekonomiczne dla 1) Polski, 2) krajów CEE i 3) największych gospodarek świata / SpotData Research

3 cykliczne analizy szans i ryzyk finansowych

Mapa 1) ryzyka niewypłacalności w branżach, 2) cen surowców i towarów rolnych i 3) finansowa / SpotData Research

4 cykliczne analizy kluczowych trendów

Monitoring 1) handlu detalicznego, 2) przemysłowy, 3) rynku pracy i 4) budownictwa i nieruchomości / SpotData Research

Newsletter: Dane dnia

Ignacy Morawski opisuje swoje spostrzeżenia na temat najważniejszych trendów w polskiej gospodarce

Inspiracje Pulsu Biznesu