1 Kup sobie jaja i wesprzyj wynik konsumpcji

Możesz wybierać spośród 9 mld sztuk, które corocznie produkujemy. Daje nam to 7. miejsce wśród największych producentów Unii Europejskiej. Mocniejsi są Francuzi, Niemcy, Hiszpanie, Włosi, Brytyjczycy i Holendrzy. W naszej produkcji przodują województwa wielkopolskie i mazowieckie, odpowiadające za 37 i 21 proc. jej wielkości. W tym roku statystyczny Polak ma spożyć 150 jaj. Jeszcze kilka lat temu zjadał ich ponad 200. Za spadek konsumpcji niektórzy eksperci obwiniają wzrost cen, inni zaś przekonują, że brakuje wiarygodnych statystyk.
2 Doceń ciężką pracę kury
Zniesienie jednego jajka zajmuje kurze 24-26 godzin. W sumie w ciągu roku znosi ich przeciętnie 300-325, a wraz ze starzeniem się zaczyna znosić coraz większe.
3 Spróbuj pobić rekord Guinnessa
Rekordzistą w szybkości smażenia omletów jest Howard Helmer, słynny nowojorski kucharz — w pół godziny zrobił 427 omletów, które składały się z dwóch jaj.
4 Współczuj Amerykanom
Im brakuje jaj. Z powodu ptasiej grypy musieli wybić wiele milionów kur niosek, a ceny jaj poszybowały. Przetwórcy żywności byli w takiej desperacji, że podbierali konsumentom jaja ze sklepów. Amerykanie, dotychczas samowystarczalni w produkcji jaj, zaczęli szybko szukać dostawców. O dopuszczenie na ten rynek walczy również Polska. Dziś nasze jaja eksportowe trafiają głównie do innych krajów UE: Niemiec, Holandii i Włoch.
5 Poczytaj o właściwościach odżywczych jaj
Branża od lat próbuje odczarować niekorzystny wizerunek jaj. Powołując się na badania naukowe, przekonuje, że to świetna naturalna pigułka witaminowa — źródło m.in. witaminy A, witaminy B12, choliny i kwasu foliowego.