Ekologiczni rolnicy skarżą się na bariery biurokratyczne

Polska Agencja Prasowa SA
opublikowano: 12-01-2006, 14:42

Skomplikowane procedury uzyskiwania certyfikatów oraz rozbudowana dokumentacja związana z dopłatami to główne bariery rozwoju rolniczych gospodarstw ekologicznych na terenie powiatu limanowskiego w podgórskiej części województwa małopolskiego - twierdzą uczestnicy badań ankietowych, opracowanych w krakowskiej Akademii Ekonomicznej.

Skomplikowane procedury uzyskiwania certyfikatów oraz rozbudowana dokumentacja związana z dopłatami to główne bariery rozwoju rolniczych gospodarstw ekologicznych na terenie powiatu limanowskiego w podgórskiej części województwa małopolskiego - twierdzą uczestnicy badań ankietowych, opracowanych w krakowskiej Akademii Ekonomicznej.

Od listopada zeszłego roku na terenie tego powiatu realizowany jest pilotażowy Małopolski Program Rozwoju Rynku Żywności Ekologicznej. Uczestniczy w nim prawie 500 gospodarstw produkujących ekologiczną żywność. W jego ramach przeprowadzono badania ankietowe wśród tamtejszych rolników oraz firm przetwórczych z regionu.

Jak poinformował w czwartek prof. Tadeusz Grabiński z krakowskiej Akademii Ekonomicznej, który opracował wyniki badań, wynika z nich, że motywem przekształcenia gospodarstw na ekologiczne był dla ponad 80 proc. rolników przewidywany wzrost popytu na zdrową żywność. Równocześnie tylko 7 proc. z nich liczy na zyski z tej produkcji.

Główne problemy, na które skarżą się respondenci, to skomplikowana procedura certyfikowania gospodarstw ekologicznych, trudności z wypełnianiem dokumentów dotyczących wniosków o dopłaty, a także sprzedaż produktów. Dlatego ponad 90 proc. respondentów postuluje utworzenie wspólnego rynku zbytu.

Koordynator projektu, Ewa Obara z Małopolskiej Agencji Rozwoju Regionalnego (MARR) wyjaśniła, że podstawowym celem Małopolskiego Programu Rozwoju Rynku Żywności Ekologicznej jest wspieranie powstawania i rozwoju ekologicznych gospodarstw rolnych oraz zdobycie doświadczeń, które zostaną w przyszłości wykorzystane na terenie innych powiatów województwa małopolskiego. Na realizację programu przeznaczono 235 tys. zł.

"Powiat limanowski, ze względu na szczególne uwarunkowania stwarza znakomite warunki dla rozwijania rolnictwa ekologicznego" - podkreśliła Obara.

Zdaniem starosty powiatu limanowskiego, Romana Duchnika, jest to przede wszystkim czyste środowisko naturalne i rozdrobnienie gospodarstw rolnych w podgórskim terenie, a przez to nie nadających się do stosowania metod przemysłowej produkcji rolnej. "Powiat limanowski posiada już prawie 500 gospodarstw ekologicznych" - podkreślił.

W ramach programu wykonano do tej pory badania ankietowe wśród rolników oraz firm przetwórczych z regionu, a także przeprowadzono szkolenia dla doradców i producentów. W styczniu ruszy cykl dodatkowych, indywidualnych szkoleń dla ponad 200 rolników.

Zdrowy Biznes
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
×
Zdrowy Biznes
autor: Katarzyna Latek
Wysyłany nieregularnie
Katarzyna Latek
Bądź na bieżąco z informacjami dotyczącymi wpływu pandemii koronawirusa na biznes oraz programów pomocowych
ZAPISZ MNIE
Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Administratorem Pani/a danych osobowych będzie Bonnier Business (Polska) Sp. z o. o. (dalej: my). Adres: ul. Kijowska 1, 03-738 Warszawa. Nasz telefon kontaktowy to: +48 22 333 99 99. Nasz adres e-mail to: rodo@bonnier.pl. W naszej spółce mamy powołanego Inspektora Ochrony Danych, adres korespondencyjny: ul. Ludwika Narbutta 22 lok. 23, 02-541 Warszawa, e-mail: iod@bonnier.pl. Będziemy przetwarzać Pani/a dane osobowe by wysyłać do Pani/a nasze newslettery. Podstawą prawną przetwarzania będzie wyrażona przez Panią/Pana zgoda oraz nasz „prawnie uzasadniony interes”, który mamy w tym by przedstawiać Pani/u, jako naszemu klientowi, inne nasze oferty. Jeśli to będzie konieczne byśmy mogli wykonywać nasze usługi, Pani/a dane osobowe będą mogły być przekazywane następującym grupom osób: 1) naszym pracownikom lub współpracownikom na podstawie odrębnego upoważnienia, 2) podmiotom, którym zlecimy wykonywanie czynności przetwarzania danych, 3) innym odbiorcom np. kurierom, spółkom z naszej grupy kapitałowej, urzędom skarbowym. Pani/a dane osobowe będą przetwarzane do czasu wycofania wyrażonej zgody. Ma Pani/Pan prawo do: 1) żądania dostępu do treści danych osobowych, 2) ich sprostowania, 3) usunięcia, 4) ograniczenia przetwarzania, 5) przenoszenia danych, 6) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania oraz 7) cofnięcia zgody (w przypadku jej wcześniejszego wyrażenia) w dowolnym momencie, a także 8) wniesienia skargi do organu nadzorczego (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych). Podanie danych osobowych warunkuje zapisanie się na newsletter. Jest dobrowolne, ale ich niepodanie wykluczy możliwość świadczenia usługi. Pani/Pana dane osobowe mogą być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, w tym również w formie profilowania. Zautomatyzowane podejmowanie decyzji będzie się odbywało przy wykorzystaniu adekwatnych, statystycznych procedur. Celem takiego przetwarzania będzie wyłącznie optymalizacja kierowanej do Pani/Pana oferty naszych produktów lub usług.
© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Polska Agencja Prasowa SA

Polecane