Eksport jaj z Polski poza UE wzrósł o 87,6 proc.

ISBnews
opublikowano: 29-09-2014, 14:26

Eksport jaj i ich przetworów z Polski poza Unię Europejską wzrósł o 87,6% r/r w okresie styczeń-czerwiec br. i wyniósł 6,47 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej.

Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 104,88 tys. ton jaj i ich przetworów, co oznacza wzrost o 8,7% r/r, podano w raporcie.

"Głównymi eksporterami jaj i przetworów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy, Belgia i Polska. Wysyłki polskich jaj i przetworów wzrosły w omawianym okresie br. o 88% do ok. 6,5 tys. ton" - czytamy w raporcie.

Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, z poziomem importu ok. 38 tys. ton, głównie suszonej albuminy jaj, a w ciągu roku dostawy na ten rynek wzrosły o jedną trzecią. Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (-7% do 20 tys. ton) i Angola (-27% do 6 tys. ton), dokąd wysyłano z UE głównie jaja spożywcze. Wzrosły ponad trzykrotnie dostawy jaj spożywczych oraz albuminy jaj do Izraela - do 1,5 tys. ton, podano także.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBnews

Polecane