Eksport wieprzowiny poza UE spadł o 29,7 proc.

PAP
01-06-2015, 14:03

Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych z Polski poza Unię Europejską spadł o 29,7% r/r w okresie styczeń-marzec br. i wyniósł 32,79 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej.

Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 710,02 mln ton wieprzowiny, co oznacza wzrost o 8,7% r/r, podano w raporcie.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były kraje azjatyckie: Chiny, Korea Płd., Hongkong, Japonia i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 30% więcej i 22% mniej niż w styczniu-marcu 2014 r. Chiny zakupiły ponad połowę unijnego eksportu podrobów wieprzowych. W wysyłkach na rynek japoński i koreański dominowało mięso mrożone.

"Rosja sprowadziła w I kwartale br. jedynie 4,1 tys. ton produktów wieprzowych z UE (słoniny, podrobów i przetworów) wobec 47 tys. ton w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r." - czytamy w raporcie.

Największy wolumen mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najsilniejsze zniżki wywozu dotyczyły Polski, Francji i Włoch. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Niemcy, Dania, Holandia i Wielka Brytania, podano także w raporcie.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: PAP

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Eksport wieprzowiny poza UE spadł o 29,7 proc.