Eksport wieprzowiny z Polski poza UE spadł o 41,8 proc.

ISBNews
30-06-2014, 15:56

Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych z Polski poza Unię Europejską spadł o 41,8% r/r w okresie styczeń-kwiecień br. i wyniósł 59,46 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej.

Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 882,67 tys. ton wieprzowiny, co oznacza spadek o 9,9% r/r, podano w raporcie.

"Obniżenie eksportu w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br. Znacznie obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś. Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w omawianym okresie tego roku stały się kraje azjatyckie – Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny" - czytamy w raporcie.

Najwięcej produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska, podano także.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: ISBNews

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Eksport wieprzowiny z Polski poza UE spadł o 41,8 proc.