FAO: ceny żywności nadal spadają

W lutym globalny indeks cen żywności spadł o 1 proc. i był najniższy od czterech i pół lat, poinformowała Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Indeks cen FAO, pokazujący zmiany cen koszyka produktów żywnościowych, spadł w lutym do 179,4 pkt.

Wysoki poziom produkcji żywności, niskie ceny ropy i ograniczony popyt głównych eksporterów spowodował, że ceny żywności spadają od kwietnia 2014 roku i są obecnie najniższe od lipca 2010 roku. 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, AP

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / FAO: ceny żywności nadal spadają