Ferrero rozcieńcza Nutellę

Katarzyna Łasica
opublikowano: 07-11-2017, 10:04
aktualizacja: 07-11-2017, 10:05

Producent kakaowo-orzechowego kremu do pieczywa Nutella przyznał się do zmiany receptury słynnego produktu, informuje thelocal.de.

Hamburskie Centrum Ochrony Konsumentów poinformowało na Facebooku, że włoski przysmak zawiera teraz więcej (8,7 proc.) mleka w proszku wobec wcześniejszej receptury.

Ferrero potwierdziło, że podobnie jak wiele innych firm “dokonało zmian” składu produktu.

- Jakość... i pozostałe cechy charakterystyczne dla kremu Nutella pozostały bez zmian – poinformowała firma.

Stowarzyszenie konsumentów zauważyło jednak, że kolor kremu jest teraz jaśniejszy.

- Jako że kolor Nutelli jest jaśniejszy, przypuszczamy, że zwiększenie proporcji mleka w proszku odbyło się kosztem kakao – poinformowano w oświadczeniu, dodając, że Ferrero nie jest zobowiązane do informowania o ilości kakao w składzie.

Ilość cukru, która już stanowiła ponad połowę zawartości kremu, jeszcze wzrosła. Według doniesień hamburskiego stowarzyszenia nowa Nutella zawiera już 56,3 proc. cukru – wcześniej było to 55,9 proc.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Katarzyna Łasica

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Ferrero rozcieńcza Nutellę