Francuscy kucharze przeciwni fuzji Monsanto-Bayer

Marek DruśMarek Druś
opublikowano: 2016-09-21 09:38

Ponad 100 francuskich szefów kuchni napisało list protestacyjny w sprawie fuzji spółek Bayer i Monsanto.

Koncern chemiczny Bayer ogłosił niedawno, że przejmie za 66 mld USD amerykańską spółkę biotechnologiczną Monsanto. Francuscy kucharze ogłosili, że transakcja stanowi „zagrożenie dla naszych obiadów”.

- Natura, różnorodność i jakość naszego jedzenia nie powinny zostać zmiażdżone przez niszczący wolność walec Bayer-Monsanto – głosi list francuskich szefów kuchni, producentów wina i cukierników. – Ten nowy gigant rynku nasion i pestycydów ma tylko jedną ambicję: kontrolować cały łańcuch żywieniowy… obywatele nie mogą stać z boku i patrzeć jak ich talerze są wypełniane chemikaliami – dodaje.

Wśród sygnatariuszy listu znalazł się m.in. Mauro Colagreco, szef kuchni w restauracji Mirazur, szóstej w rankingu najlepszych na świecie w tym roku. Jego zdaniem Unia Europejska słusznie obawia się skutków fuzji obu spółek. 

- Bez jakościowych i zdrowych produktów oraz różnorodności roślin kucharze nie będą mogli dalej wykorzystywać swoich zdolności kreatywnych – głosi list szefów kuchni.