Dotacje pomogą rozwiązać problemy pracodawców i wdrożyć odpowiednie rozwiązania.
Branża żywności zmaga się z wieloma wyzwaniami. Wśród nich jest m.in. malejąca liczba młodych osób chcących podjąć pracę w tym sektorze. Chodzi szczególnie o firmy, które specjalizują się w przetwórstwie mięsa, ryb i piekarnictwie. Ponadto branża wymaga szybkiego reagowania na dynamicznie zmieniające się potrzeby klientów. Wyzwaniem jest też automatyzacja i robotyzacja procesów produkcyjnych. W rozwiązaniu tych problemów pomogą szkolenia i kursy z dofinansowaniem unijnym. Pochodzi ono z programu Wiedza Edukacja Rozwój.
Z danych Zakładu Ubezpieczeń Społecznych wynika, że w 2020 r. w sektorze działało 12 tys. przedsiębiorstw, natomiast pracowało w nim ponad 336 tys. osób. Prowadzony przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) program szkoleniowo-doradczy „Kompetencje dla sektorów 2” przewiduje kursy dotyczące m.in. automatyzacji i robotyzacji rozwiązań produkcyjnych oraz e-handlu.
Pomoc de minimis
Program jest przeznaczony dla mikro, małych i średnich firm, które spełniają warunki uzyskania pomocy de minimis lub pomocy publicznej. Beneficjent musi zapewnić wkład własny w wysokości do 20 proc. wartości projektu. Wnioski o dofinansowanie można składać do 31 marca 2023 r.
Z raportu PARP „Bilans Kapitału Ludzkiego – żywność wysokiej jakości” wynika, że szefowie firm najbardziej narzekają na braki kadrowe. Ich zdaniem wynikają one m.in. z niskich zarobków, warunków pracy i mało atrakcyjnego wizerunku pracodawców z tej branży. Przedsiębiorcy, którzy w ostatnim czasie prowadzili rekrutację, najczęściej poszukiwali piekarzy, cukierników, masarzy, magazynierów i pracowników produkcji.
– Rozwój umiejętności pracowników to bardzo ważna kwestia dla przedsiębiorców. Trudności w pozyskaniu odpowiednich kadr są dla szefów firm barierą w prowadzeniu biznesu. 33 proc. przedsiębiorców uważa, że ta bariera ma bardzo duże znaczenie dla funkcjonowania spółki. Natomiast 29 proc. i 38 proc. przedstawicieli biznesu ocenia ją odpowiednio jako przeszkodę średniego lub mniejszego kalibru – mówi Dariusz Budrowski, prezes PARP.
Pozytywny wizerunek
Z rekomendacji przedstawicieli branży żywności wynika, że na poprawę atrakcyjności sektora może wpłynąć wdrożenie takich rozwiązań jak oferowanie pracownikom elastycznych godzin pracy, ścieżki rozwoju zawodowego i pozapłacowych form motywacji.
Szkolenia z dofinansowaniem unijnym pomogą pracodawcom także w kreowaniu pozytywnego wizerunku branży żywności.
Warto podkreślić, że przedstawiciele PARP monitorują sytuację na rynku pracy i zapotrzebowanie na nowe umiejętności pracowników także w innych sektorach. Oferta szkoleniowo-doradcza z dofinansowaniem unijnym jest przeznaczona również dla przedsiębiorców działających w branżach m.in. mody, żywności wysokiej jakości, odzysku materiałowego surowców, komunikacji marketingowej, finansów, handlu i telekomunikacji. Na tej liście są też sektory: turystyki, budownictwa, usług rozwojowych, chemii, nowoczesnych usług biznesowych, lotniczo-kosmiczny, motoryzacji, gospodarki wodno-ściekowej, opieki zdrowotnej i pomocy społecznej.
• Planowanie i logistyka w procesie produkcji żywności
• Wykorzystywanie systemów wspomagania komputerowego w produkcji żywności
• Modyfikowanie składu lub receptury dostępnych produktów spożywczych
• Projektowanie procesów technologicznych i sposobu pakowania żywności
• Znakowanie i certyfikacja produktów spożywczych
• Badanie potrzeb rynku żywnościowego
• Zapewnianie bezpieczeństwa w łańcuchu produkcji żywności
• Opracowywanie dokumentacji technologicznej do produkcji żywności
