Hotel Bristol poleca smakowity Urugwaj

Jacek Zalewski
opublikowano: 2002-06-20 00:00

Relacje Rzeczypospolitej Polskiej ze Wschodnią Republiką Urugwaju nabrały ostatnio nowego wymiaru — reprezentacje piłkarskie obu państw szybko powróciły z mundialu na tarczy. Na osłodę tej wspólnej niedoli warszawski hotel Le Royal Meridien Bristol zaprasza od 24 do 30 czerwca na festiwal urugwajskiej kuchni i wina.

Przy dźwiękach etnicznej muzyki będzie można skosztować potraw przyrządzonych m.in. z mięsa młodego bydła hodowanego na pampasach (stuprocentowo wolnego od BSE i innych zaraz), amerykańskiego strusia nandu, jagnięciny oraz podelektować się oryginalnymi deserami. Dania przygotowywane będą pod okiem mistrza kuchni Alvero Principi, na co dzień pracującego w renomowanych klubach w Montevideo. Goście odwiedzający Bristol w porze lunchu otrzymają gratis lampkę wybornego wina, z którego słyną bodegi (piwnice winiarskie) w egzotycznej krainie nad La Platą.

Oprócz hotelu Bristol i ambasady Urugwaju, tygodniowy festiwal współorganizują dystrybutorzy urugwajskich produktów w Polsce — Dom Wina i Elkopol.