Indie ograniczą eksport cukru

opublikowano: 24-05-2022, 21:23
Play icon
Posłuchaj
Speaker icon
Close icon
Zostań subskrybentem
i słuchaj tego oraz wielu innych artykułów w pb.pl

Władze Indii zdecydowały o ograniczeniu eksportu cukru w celu ochrony dostępności żywności w kraju. Wcześniej zakazały z tego powodu eksportu pszenicy, przypomina Bloomberg.

Rząd zdecydował o ograniczeniu eksportu cukru do 10 mln ton w roku kończącym się we wrześniu.

Bloomberg przypomina, że w ubiegłym roku Indie były drugim na świecie po Brazylii eksporterem cukru. Głównymi jego nabywcami były Bangladesz, Indonezja, Malezja i Dubaj.

W tym sezonie Indie mogą wyprodukować 35 mln ton cukru, a konsumpcja ma sięgnąć 27 mln ton. Tegoroczny eksport szacowano na 9-11 mln ton.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, Bloomberg

Polecane