Jabłka przynoszą inne plony

Nie rewolucja, lecz ewolucja. Tak sadownicy mówią o nowych biznesach i zastępują jabłka mniej „politycznymi” produktami.

O Perfect Fruits, polskiej spółce, która produkcję jabłek w części zdołała zastąpić dyniami, napisał branżowy portal Freshplaza.com. Dynie mają co najmniej jedną mocną zaletę — odbiorców na zachodzie Europy, w przeciwieństwie do jabłek, których do ogłoszenia embarga w sierpniu 2014 r. dominującym odbiorcą byli Rosjanie. Monika Szczęsna z Perfect Fruits opowiada dziennikarzom portalu, że o dynie — poza odbiorcami w Belgii i Francji — coraz częściejpytają też polscy konsumenci, a najważniejsza jest edukacja, tzn. informacja, jak je przygotowywać. Ta część biznesu rozwija się na tyle dobrze, że firma dosadza kolejne odmiany.

Zobacz więcej

Fot. Marek Wiśniewski

Ucieczka...

— To jeden z wielu przykładów dywersyfikacji sadowniczych biznesów. Poszliśmy w kierunku samodzielnego przerobu jabłek na napój energetyzujący. Inni producenci z naszej grupy zabrali się za produkcję truskawek i gruszek. To droga ucieczki od zależności od rosyjskiego rynku do niezależności — mówi Michał Lachowicz z La-Sadu.

Przypomina, że wypracowane przez lata jabłkowe kontrakty handlowe skutkowały tym, że odbiorcy na zachodzie Europy zaczęli zamawiać u nas też inne owoce, m.in. gruszki.

— Nie tak dawno głośno było o polskich sadownikach, którzy importują gruszki od Holenderów, żeby wysyłać je dalej, do swoich hiszpańskich odbiorców. Sytuacja w jabłkach skłoniła branżę, by zainwestowała we własną produkcję gruszek. To kolejny sposób dywersyfikacji biznesu — twierdzi Michał Lachowicz.

— Nasi producenci poszli w maliny, śliwy, a jeden posadził borówkę amerykańską. Mamy przypadki wykarczowania części sadów — mówi Roman Jagielliński, prezes Grupy Producentów Owoców Roja. Inaczej do sprawy podszedł Rajpol.

— Pozostajemy przy jabłkach, ale wymieniamy nasadzenia,aby mieć odmiany poszukiwane w Europie Zachodniej i innych rejonach świata. Idziemy więc np. w kierunku jabłek deserowych nie dwukolorowych, z których słynie Polska, ale jednokolorowych. Ponadto poszukujemy różnych niszowych gatunków owoców, np. minikiwi — informuje Hubert Woźniak, prezes Rajpolu.

...ale po co

Michał Lachowicz podkreśla, że najważniejsze jest to, że wszystko dokonuje się powoli i z rozmysłem.

— To nie rewolucja, lecz ewolucja, dlatego wierzę w jej powodzenie. Sadownicy przemyśleli sprawę, przeliczyli, opracowali biznesplany i ruszyli do zmian — podsumowuje Michał Lachowicz.

— To nie rewolucja, bo ta oznacza ogromne koszty, na które branża nie ma pieniędzy — dodaje Mirosław Maliszewski, prezes Związku Sadowników RP. Według niego wykarczowanie hektara sadu to koszt rzędu kilku tysięcy złotych.

— Rzeczywiście słychać o pomysłach na likwidację sadów, ale nie jest to masowy ruch. Niektórzy sadownicy zdecydowali się zamknąć biznes i podjąć zatrudnienie u kogoś. Inni zostali. Najczęściej jest to stopniowa wymiana odmian jabłek i dodawanie innych owoców do oferty — mówi Mirosław Maliszewski. Czy należy więc spodziewać się mniejszej produkcji jabłek? — Nie. Dorastają sady posadzone w poprzednich latach i stają się owocujące. W najbliższych3-4 latach zbiory nie zmaleją. Co będzie później, zobaczymy — twierdzi szef Sadowników RP. Inny sadownik uważa, że produkcja nie będzie malała jeszcze z innego powodu.

— Są problemy z eksportem do Rosji, ale nagle na wielkiego odbiorcę naszych jabłek wyrosła Białoruś. Jabłka się sprzedają, tylko że przez większą liczbę pośredników. Wielu sadowników nie jest więc w takiej sytuacji, by musieli rezygnować z tego biznesu — mówi jeden z producentów jabłek. Dla porównania — w 2013 r. na Białoruś wyjechało 145 tys. ton jabłek z Polski, w zeszłym roku 514 tys. ton — wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Michalina Szczepańska

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Branża spożywcza / Jabłka przynoszą inne plony