Jedzenie ma wyjść Polakom na zdrowie

opublikowano: 05-02-2016, 06:32

Możemy być pierwszym krajem znakującym produkty prozdrowotne. Istnieją szanse, że nastąpi to od połowy tego roku - informuje "Rzeczpospolita".

Znak "Produkt Prozdrowotny RPŻP" został już zgłoszony w Urzędzie Patentowym - mówi "Rzeczpospolitej" Adam Bogacz, przewodniczący Rady Promocji Żywności Prozdrowotnej (RPŻP), pomysłodawcy oznaczenia żywności pozytywnie wpływającej na zdrowie. "Istnieją szanse, że zaczniemy go przyznawać firmom od połowy tego roku. Jeżeli tak się stanie, Polska będzie pierwszym krajem certyfikującym żywność prozdrowotną" - dodaje.

Prace nad definicją żywności prozdrowotnej i zasadami przyznawania znaku są już zaawansowane. RPŻP, do której należą naukowcy zajmujący się żywnością i żywieniem, współpracuje w tym zakresie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym. Tempo prac nad certyfikatem powinno przyspieszyć, gdy minister rolnictwa reaktywuje Radę Gospodarki Żywnościowej (RPŻP jest jej członkiem).

 

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane