Kochlöffel-Polska otwiera Conieco

Dominika Malik
08-05-2001, 00:00

Kochlöffel-Polska otwiera Conieco

Spółka Kochlöffel-Polska z Katowic w kwietniu 2001 r. otworzyła restaurację Conieco w Wodzisławiu Śląskim. Jest to już piąty obiekt tej firmy w Polsce. Koszt uruchomienia restauracji wyniósł ponad 1 mln zł.

Firma Kochlöffel-Polska z Katowic, prowadząca sieć restauracji typu fast food, otworzyła w połowie kwietnia 2001 r. obiekt w Wodzisławiu Śląskim. Jest to już piąta restauracja spółki w Polsce. Jej uruchomienie, podobnie jak poprzednich, pochłonęło ponad 1 mln zł.

W centrach miast

— Nasze obiekty usytuowane są w centralnych częściach miast. Często wiąże się to z adaptacją zabytkowych obiektów, co wymaga sporych nakładów finansowych. Stąd tak wysokie koszty otwarcia jednej restauracji — wyjaśnia Rafael Zawierucha, dyrektor Kochlöffel-Polska w Katowicach.

Powierzchnia lokalu wynosi około 250 mkw. Rafael Zawierucha spodziewa się, że obiekt odwiedzać będzie 500-700 osób dziennie.

Spółka prowadzi obecnie negocjacje z gminami w sprawie inwestycji w Gliwicach i Częstochowie. Chce również zainaugurować działalność na Dolnym Śląsku, gdzie zamierza uruchomić restauracje we Wrocławiu, Legnicy, Świdnicy, Jeleniej Górze i Wałbrzychu. Umowy w sprawie rozpoczęcia wszystkich inwestycji firma zamierza podpisać do końca 2001 r. Czas trwania budowy, od zawarcia umowy do otwarcia lokalu, wynosi około sześciu miesięcy.

Wyłącznie na Śląsku

Restauracje mają powierzchnię od 165 do 400 mkw. Jednorazowo może w nich przebywać 50-120 osób. Dziennie każdą z nich odwiedza 0,5-1 tys. osób. Ich obsługą zajmuje się średnio 20 pracowników.

Kolorami firmowymi obiektów Conieco są niebieski i żółty. Podstawowym produktem, serwowanym w restauracji, jest kurczak z rożna i półprodukty z kurczaka, choć podaje się tam również hamburgery i sałatki.

— Nasza oferta jest zróżnicowana, ponieważ chcemy dotrzeć do przedstawicieli różnych grup wiekowych — tłumaczy Rafael Zawierucha.

Restauracje spółki Kochlöffel- -Polska działają wyłącznie na terenie południowej Polski. W Chorzowie i Tarnowskich Górach funkcjonują one od 1995 r., natomiast restauracje w Cieszynie i Opolu rozpoczęły działalność w 2000 r. Pięcioletnia przerwa spowodowana była okresem pilotażowym oraz monitorowaniem rynku przez firmę.

W 2001 r. spółka planuje osiągnięcie przychodów ze sprzedaży wysokości około 10 mln zł.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Dominika Malik

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy

Puls Biznesu

Puls Inwestora / Kochlöffel-Polska otwiera Conieco