Kończy się gastronomiczna stagnacja

Po roku stagnacji w gastronomii idzie ku lepszemu.

Zgodnie z analizami firmy badawczej PMR, placówki gastronomiczne i firmy kateringowe mogą liczyć w tym roku na wzrost obrotów i liczby klientów — wartość całego rynku ma skoczyć o około 3 proc., czyli prawie 700 mln zł. W styczniu PMR zapytał 600 właścicieli placówek gastronomicznych o ocenę perspektyw branży: 27 proc. oczekiwało pogorszenia sytuacji w tym roku, ale 35 proc. uznało, że będzie lepiej.

Po raz pierwszy w kilkuletniej historii badania optymiści dominowali nad pesymistami. Najlepsze nastroje panują w pizzeriach, kawiarniach i herbaciarniach (poprawy oczekuje ponad 40 proc. badanych), a najgorsze — w restauracjach hotelowych i barach alkoholowych.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marcel Zatoński

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Inne / Kończy się gastronomiczna stagnacja