Kontyngent nie pomoże

Maciej Zbiejcik
21-12-2000, 00:00

Kontyngent nie pomoże

Wydawać by się mogło, że plany rozszerzające bezcłowy kontyngent mięsa powinny wyjść jedynie na dobre naszym zakładom mięsnym. Otwieranie unijnego rynku na nasze produkty będzie postępowało równolegle z udostępnianiem naszych rynków zbytu zachodnim producentom. O ile polscy producenci mięsa mogą mieć całkiem poważne problemy z adaptacją na rynku UE, o tyle takich problemów nie powinni mieć ich zachodni koledzy. Na dodatek specjaliści z branży obawiają się nie tyle samego poziomu importu, co możliwości napływu taniego i słabej jakości towaru. Dotyczy to głównie mięsa białego.

Na rynku mięsa czerwonego również czyhają na nas niespodzianki. Jedną z nich jest uwarunkowanie naszego eksportu wieprzowiny od uzyskania certyfikatu stwierdzającego, że nasz kraj jest wolny od klasycznego pomoru świń.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Maciej Zbiejcik

Najważniejsze dzisiaj

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Puls Inwestora / Kontyngent nie pomoże