KP wydała 100 mln zł
Wielkopolska spółka akcyjna Kuchnia Polska Dom Inwestycyjny, należąca do Mariusza Świtalskiego, Ireneusza Pilarza oraz Krzysztofa Wegenke, zainwestowała już ponad 100 mln zł w branżę rolno-spożywczą. Mimo że wspólnicy wydali już planowaną kwotę, nie zamierzają na tym poprzestać. Zdaniem Tadeusza Kurasia, dyrektora biura zarządu Kuchni Polskiej, pieniądze na dalsze inwestycje na pewno się znajdą.
Dyrektor Kuraś nie chciał jednak powiedzieć, z jakich źródeł. Na razie firma nie planuje sprzedaży żadnej ze spółek.
Obecnie Kuchnia Polska kontroluje już sześć zakładów. Jej działalność opiera się głównie na skupowaniu udziałów firm spożywczych, które mają problemy organizacyjne. Inwestor koncentruje się potem na poprawieniu efektywności zarządzania finansami, działalności marketingowej i dystrybucji. Po zrealizowaniu tych zamierzeń, część spółek zostaje sprzedana, a najlepsze pozostają w grupie.
Zdaniem Tadeusza Kurasia, Kuchnia Polska inwestuje teraz w jakość. W maju z inicjatywy Ireneusza Pilarza, przewodniczącego rady nadzorczej, firma podpisała umowę z Instytutem Ochrony Roślin z Poznania na stały monitoring surowców oraz gotowych produktów firmy na obecność pozostałości środków ochrony roślin i metali ciężkich. Zdaniem dyrektora, we wszystkich sześciu zależnych od Kuchni firmach wprowadzony jest najbardziej rygorystyczny system kontroli.