Kuchnia i design na placu Bankowym 1

Karolina GuzińskaKarolina Guzińska
opublikowano: 2019-09-26 22:00

7 września 2019 r. na dziedzińcu kamienicy pl. Bankowy 1 w Warszawie po raz pierwszy odbyła się impreza Święto kuchni i designu.

Można było posłuchać koncertów zespołów The Warsaw Dixielanders i Warszawski Kwartet, skosztować świeżych ostryg i przekąsek przygotowanych przez restaurację Der Elefant, napić się lemoniady i prosecco. Zainteresowanie wzbudziły wykład i warsztaty dr. Rafiego Fishera z Izraela, eksperta marynowania i kiszenia, który wraz z uczestnikami warsztatów zamieniał stosy świeżych warzyw i owoców na dziesiątki słoików wypełnionych kiszonkami. Warsztaty zorganizowała również włoska restauracja Otto Pompieri. Uczestniczące w nich dzieci mogły się poczuć jak prawdziwi pizzaiolo i samodzielnie zrobić pizzę.

Natomiast barberzy z zakładu Hermit Barber Shop służyli poradą w kwestii stylizacji fryzur. Zainteresowani modą zwiedzali też wystawę przedstawiającą historię legendarnej marki Brooks Brothers, która od dekad szyje garnitury dla prezydentów Stanów Zjednoczonych. Podziwiano również perły motoryzacji — klasycznego Porsche 911 Speedster i nieśmiertelnego Mercedesa 190 SL z 1962 r. oraz skutery włoskiej marki Vespa.