Kurs śruty sojowej poszybował w górę
Ostatnio sporo ciekawego działo się na rynku śruty sojowej. Zarówno na krajowych, jak też zagranicznych giełdach mieliśmy do czynienia z wyraźnym wzrostem jej notowań.
MINIONY tydzień na parkiecie w Chicago upłynął pod znakiem zwyżkujących cen śruty oraz ziarna soi. Wrześniowe kontrakty na śrutę przekroczyły wartość 150 USD/t. Według większości specjalistów, rynek dyskontuje szacunki oczekiwane w raporcie miesięcznym Departamentu Rolnictwa, zakładające spadek zbiorów soi w Stanach Zjednoczonych. Podstawową przyczyną, która każe wierzyć w taki scenariusz, jest trwająca susza w rejonach uprawy tej rośliny.
Zwyżka kursu śruty sojowej o około 5 proc. na rynkach zagranicznych spowodowała dwukrotnie wyższy skok cen tego towaru w kraju. Polscy importerzy niemal natychmiast zareagowali na światową podwyżkę.
— Aktualnie kurs śruty niskobiałkowej kształtuje się na poziomie 850 zł/t, a wysokobiałkowej waha się od 910 zł/t do 920 zł/t. Pelety brazylijskie kosztują już 890 zł/t — informuje Joanna Jajus z Giełdy Poznańskiej.
PODOBNĄ tendencję wyka- zują notowania śruty rzepakowej. Krajowe zakłady tłuszczowe za ziarno rzepaku płacą 700-710 zł/t, przy dostawach powyżej 100 ton. Ziarno rzepaku na paryskiej giełdzie MATIF oscyluje na pułapie 185 euro/t.
Dalszy rozwój sytuacji będzie zależał od tego, jak producenci pasz przyjmą te podwyżki. Ważna będzie również koniunktura na rynku mięsa, gdyż hodowcy są głównym odbiorcą wyrobów pochodzących z mieszalni.
TYMCZASEM spada skup żywca w zakładach przetwórstwa mięsnego, co mogłoby sugerować ograniczanie hodowli zwierząt. Według Głównego Inspektoratu Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych, od 30 sierpnia do 4 września skup trzody zmalał o 1,4 proc., a bydła o 8,5 proc. w stosunku do poprzedniego tygodnia. W sumie zakłady mięsne kupiły ponad 11 tys. ton żywca, z czego aż 8,4 tys. ton stanowiła trzoda chlewna.
ŚREDNIA cena skupu trzody chlewnej klasy I wynosiła w tym okresie 3,50 zł/kg i zmalała, w porównaniu z poprzednim tygodniem, o 9 gr/kg. Natomiast średnia cena skupu młodego bydła klasy A spadła o 2 gr/kg i wynosiła 2,96 zł/kg.
Za tuczniki zakłady przemysłu mięsnego płaciły 3-4,34 zł/kg, zaś za młode bydło rzeźne — od 2,45 do 3,40 zł/kg.
NA GIEŁDACH towarowych wśród wszystkich towarów pochodzenia mięsnego królują półtusze pochodzące z zapasów Agencji Rynku Rolnego. Wystawiane są na cotygodniowych przetargach po 3 zł/kg z przeznaczeniem na eksport.