MAŁOPOLSKIE: 2. Przekąski mają się dobrze

Barbara Warpechowska
opublikowano: 28-12-2012, 00:00

Od ponad 20 lat małopolska Gazela Biznesu produkuje chipsy, chrupki i przetwarza orzechy.

Rozpoczęli w 1991 r. od importu orzeszków z Niemiec. Rok później powstała fabryka w Słomnikach z pierwszą linią do produkcji słonych orzeszków pod marką Felix. W 2009 r. spółka Felix Polska stała się częścią paneuropejskiego koncernu Intersnack Group. Siedzibą grupy jest Düsseldorf, a fabryki znajdziemy w całej Europie. Lokalne firmy podzielone są na 12 regionów, a każdy jest odpowiedzialny za jeden konkretny obszar geograficzny. W fabryce w Nysie powstają chipsy, chrupki, ekstrudery, natomiast w Słomnikach są produkowane i przetwarzane orzechy. W ostatnim roku spółka została właścicielem fabryki paluszków Terry z Dębicy i przejęła orzechową markę Aromat. Jakub Rempel, dyrektor generalny Intersnack, podkreśla, że spółka zrealizowała wszystkie planowane inwestycje oraz plany sprzedażowe z nawiązką. Teraz czeka ją rozbudowa marek w Polsce, na Ukrainie i w krajach bałtyckich, tworzenie działu handlowego i dystrybucji, głównie na eksport, oraz rozbudowa fabryki w Słomnikach. Firma zwiększy też zatrudnienie o kilkadziesiąt osób.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Barbara Warpechowska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu