Założona jeszcze przed II wojną światową Spółdzielnia Pszczelarska Apis w Lublinie wciąż chce się rozwijać.
Lubelskie miody pitne są nagradzane na całym świecie
Założona jeszcze przed II wojną światową Spółdzielnia Pszczelarska Apis w Lublinie wciąż chce się rozwijać.
Lubelskie miody pitne są nagradzane na całym świecie
Założona jeszcze przed II wojną światową Spółdzielnia Pszczelarska Apis w Lublinie wciąż chce się rozwijać.
Historia spółdzielni Apis zaczęła się 18 maja 1932 r., kiedy miejscowi pszczelarze zdecydowali się produkować miody na skalę światową. W tamtych czasach bodźcem do zakładania stowarzyszeń była powszechna bieda. Ich członkowie chcieli poprawić swoją sytuację materialną. Pszczelarze z Lublina już od początku działania spółdzielni mogli się pochwalić sukcesami. Przykładem mogą być m.in. nagrody za miody pitne zdobyte na wystawach w Belgradzie w 1934 r., Wisconsin i San Antonio w 1936 r. i w 1938 r. w Chicago. Od tamtego czasu nagrody i wyróżnienia są dla firmy codziennością. Prawie każdego roku miody Apisu są doceniane na konkursach i targach na całym świecie.
Tradycja i jakość
Radosław Janik, obecny prezes spółdzielni, podkreśla, że za sukcesy miodów odpowiada kultywowanie wieloletniej tradycji technologicznej i ścisłe przestrzeganie staropolskich receptur.
— Na początku firma Apis była manufakturą, a okres II wojny światowej nie był dla niej korzystny. Dopiero po wojnie zainwestowano w infrastrukturę i park maszynowy, a w latach 60. wybudowano obecny zakład produkcyjny. Dzięki tym inwestycjom znacznie zwiększyły się możliwości produkcyjne. Już wtedy z dużym sukcesem eksportowano miody pitne. Dzięki sprawnemu zarządzaniu spółdzielnia wyszła obronną ręką z przemian ustrojowych, po których wiele innych firm zakończyło działalność — mówi Radosław Janik.
Apis produkuje miody pitne na podstawie tradycyjnych receptur, ale z zastosowaniem najnowszych standardów jakości.
— Od 2004 r. funkcjonuje w firmie system zarządzania jakością ISO. Obecnie jest to zintegrowany system zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności wg norm ISO 9001: 2009 i 22000:2006. Ponadto spółdzielnia jest wyposażona w nowoczesną infrastrukturę produkcyjną, a także profesjonalne laboratorium kontrolno-badawcze. Znajduje się w nim specjalistyczny sprzęt, który bada jakość wyrobów na wszystkich etapach produkcji — tłumaczy Radosław Janik.
Produkty i rozwój
Spółdzielnia oferuje kilkanaście rodzajów miodów pitnych we wszystkich możliwych typach: półtorak, dwójniak, trójniak i czwórniak. Te produkty to tradycyjne polskie trunki, produkowane na naszych ziemiach od czasów pierwszych Piastów.
— Źródła literackie i przekazy historyczne potwierdzające tradycyjny charakter miodów były podstawą do ich rejestracji w Komisji Europejskiej w kategorii "Gwarantowana Tradycyjna Specjalność". To jedyne polskie alkohole zarejestrowane w Unii Europejskiej — chwali się Radosław Janik.
Oprócz miodów pitnych Apis produkuje także miody pszczele, m.in. wielokwiatowy, gryczany, lipowy, spadziowy, akacjowy i wrzosowy.
Firma planuje inwestycje w zaplecze technologiczne i promocję.
— Chcemy się rozwijać, nie zapominając jednak o tradycji, która jest naszym wyróżnikiem na rynku. Niewiele jest polskich firm, które mogą się poszczycić 80-letnią historią. Tym bardziej się cieszymy, że nasze miody pitne są doceniane przez koneserów i smakoszy na całym świecie. Eksportujemy je do Niemiec, USA, Szwecji, Belgii, Włoch, a od niedawna też do Japonii — podsumowuje Radosław Janik.
Podpis: Marta Walczak