MSP wstrzymało prywatyzację Krajowej Spółki Cukrowej

opublikowano: 2013-04-26 18:07

Ministerstwo Skarbu Państwa zdecydowało o zamknięciu procesu prywatyzacji Krajowej Spółki Cukrowej SA w dotychczasowej formule, poinformowało ministerstwo.

- Powodem tej decyzji były przede wszystkim kwestie związane z ewentualnymi zmianami zakresu regulacji unijnego rynku cukru po 2015 roku, co może mieć wpływ na wartość spółki. Ponadto, mimo wprowadzenia przez MSP maksymalnej liczby zabezpieczeń przed kupnem akcji przez nieuprawnione osoby, do resortu nadal docierały informacje o możliwości wystąpienia takiego ryzyka w przyszłości. Plantatorzy sygnalizowali również, że w ich ocenie  zaproponowana przez Ministerstwo cena akcji jest zbyt wysoka i uniemożliwi pełną prywatyzację  – czytamy w oświadczeniu.

Jako powód takiej decyzji MSP wskazuje „niebagatelne znaczenie dla sektora rolno-spożywczego”. Zdaniem ministerstwa, ewentualne zachwianie rynku spowodowane prywatyzacją mogłoby wpłynąć na ceny produktów zawierających cukier.

- Biorąc pod uwagę wszystkie te okoliczności oraz interes uprawnionych plantatorów i pracowników, MSP rozważy zaliczenie spółki do grupy podmiotów o istotnym znaczeniu dla Skarbu Państwa – uzasadnia.