Na sprzedaż piwa musi być zgoda

Hubert Mackiewicz
opublikowano: 2005-12-08 00:00

Prowadzę działalność jako osoba fizyczna, na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej. Zamierzam rozszerzyć dotychczasową działalność i otworzyć mały sklep spożywczy, w którym chcę również sprzedawać piwo. Jakie wymagania muszę spełnić, aby uzyskać pozwolenie na sprzedaż alkoholu?

- Przepisy ustawy z 26 października 1982 r. O wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi (tekst jednolity: DzU z 2002 r., nr 147, poz. 1231 z późniejszymi zmianami) wskazują, kto udziela zezwoleń na obrót alkoholami, w zależności od ich rodzaju. Przykładowo, obrót hurtowy napojami o zawartości alkoholu powyżej 18 proc. może być prowadzony tylko na podstawie zezwolenia ministra właściwego do spraw gospodarki. Z kolei zgody na obrót hurtowy napojami do 18 proc. alkoholu udziela marszałek województwa.

W kwestii zezwolenia na sprzedaż detaliczną piwa, którym interesuje się czytelnik, przepisy są mniej restrykcyjne. Sprzedaż taka może być prowadzona po uzyskaniu zezwolenia wójta (burmistrza, prezydenta miasta), właściwego ze względu na lokalizację punktu sprzedaży. Aby ubiegać się o takie zezwolenie, nie jest wymagana szczególna forma prawno-organizacyjna przedsiębiorcy — może to być osoba fizyczna prowadząca działalność, spółka cywilna, z ograniczoną odpowiedzialnością itp. Do wniosku o wydanie zezwolenia należy dołączyć:

1) zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej lub odpis z rejestru przedsiębiorców;

2) dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu stanowiącego punkt sprzedaży napojów alkoholowych;

3) pisemną zgodę właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku, jeżeli punkt sprzedaży będzie zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym;

4) decyzję właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, potwierdzającą spełnienie warunków sanitarnych przez punkt sprzedaży.

Dla przedsiębiorcy rozpoczynającego działalność warunkiem uzyskania zezwolenia jest wniesienie specjalnej opłaty (525 zł w przypadku sprzedaży piwa) na rachunek gminy. Zezwolenie uzyskuje się na czas ograniczony. Należy pamiętać, że prowadzenie działalności w zakresie sprzedaży piwa, oprócz uzyskanego już zezwolenia, wymaga spełnienia szeregu innych warunków, np. zaopatrywania się w napoje alkoholowe u producentów i przedsiębiorców posiadających odpowiednie zezwolenie na sprzedaż hurtową napojów alkoholowych.

Nie można też „użyczać” miejsca sprzedaży innemu przedsiębiorcy ani prowadzić sprzedaży poza miejscem wskazanym w zezwoleniu. W przypadku rozszerzenia (bądź zmiany) działalności na hurtową sprzedaż piwa należy uzyskać osobne zezwolenie, które wydaje marszałek województwa.

Hubert Mackiewicz, radca prawny z kancelarii Kalwas i Wspólnicy