Na Wielkanoc do Czech

DI
opublikowano: 2011-04-01 11:17

Na jarmarkach wielkanocnych w Czechach można kupić świąteczne dekoracje i spróbować przysmaków regionalnych. Barwny program dla dzieci szykują skanseny: malowanie pisanek, prezentowanie tradycji świątecznych, zdobienie pierniczków. Sezonu wiosenny otwierają też czeskie zamki, pałace i uzdrowiska.

W Pradze jarmark wielkanocny tradycyjnie odbywa się na Rynku Starego Miasta i  Placu Wacława od 9 kwietnia do 1 maja. Na jarmarki zapraszają także inne miasta i zamki czeskie, między innymi Znojmo,  18–24 kwietnia, zamek  Buchlov na Slovacku,, Křivoklát 23-25 kwietnia, Sychrov 16–17 kwietnia, Helfštýn  23–25 kwietnia, skansen architektury góralskiej w Rožnovie pod Radhoštěm 23–25 kwietnia.
Świętom wielkanocnym w Czechach towarzyszy wiele zwyczajów i tradycji ludowych. Do najpopularniejszych należy tzw. pomlazka w Poniedziałek Wielkanocny, czyli  symboliczne smaganie dziewcząt i kobiet po nogach rózgami z gałązek wierzbowych, które ma podobno zapewnić młodość i zdrowie przez cały rok a także ewentualnie szybkie zamążpójście. W niektórych regionach panuje tradycja polewania wodą.  W wielu  czeskich wioskach  zachował się zwyczaj chodzenia od domu do domu z  drewnianymi kołatkami. Ich  dźwięk ma nawoływać wiernych do kościoła, zamiast dzwonów, które milczą na znak żałoby od Wielkiego Czwartku (zwanego w Czechach Zielonym Czwartkiem) do Wielkiej Soboty (w Czechach zwanej Białą Sobotą).
Każda prawdziwa gospodyni w Czechach przygotowuje smakowite wypieki świąteczne, na przykład popularne baranki biszkoptowe, w polewie czekoladowej lub cukrowej, pierniczki,  mazance  –  ciasta drożdżowe, w kształcie bochenka, z rodzynkami, judasze – drożdżowe bułeczki natarte miodem czy tzw. boże łaski – ciasteczka posypane cukrem pudrem, podobne do naszych faworków.