Nestle ma sposób na czekoladę bez cukru

opublikowano: 16-07-2019, 08:37

Największa na świecie spółka spożywcza opracowała sposób produkowania czekolady bez użytku cukru, zastępując go substancją pochodzącą z kakaowca.

Koncern spożywczy zapowiada, że jesienią zacznie sprzedawać w Japonii batony KitKat wyprodukowane według nowej recepty, bez dodania cukru. Alexander von Maillot, szef działu słodyczy w Nestle powiedział, że spółka może wykorzystać w przyszłości tą samą technologię do produkcji białej i mlecznej czekolady.

Zobacz więcej

fot. Bloomberg

Nestle szukało sposobu produkcji czekolady bez dodatkowego cukru w związku z rosnącą presją konsumentów i rządów, domagających się zdrowszych produktów w sytuacji rosnącego problemu otyłości i cukrzycy.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Marek Druś, Bloomberg

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Tematy