Owocowo-warzywne zawirowania

Michalina SzczepańskaMichalina Szczepańska
opublikowano: 2015-10-05 22:00

Wciągu sześciu miesięcy nasz eksport owoców i warzyw był na minusie w porównaniu z półroczem zeszłego roku, gdy nie obowiązywało jeszcze rosyjskiego embargo.

Świeżych owoców wysłaliśmy prawie 677 tys. ton, czyli o 28 proc. mniej. O 14 proc. wzrosła natomiast sprzedaż owoców przetworzonych i wyniosła prawie 466 tys. ton — podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Finansów. FAMMU/ FAPA nie precyzuje, które kategorie pociągnęły wyniki eksportu. Można przypuszczać, że niemały wpływ miały jabłka, które — zablokowane w formie świeżej — wlewały się do Rosji i do innych krajów strumieniami w postaci koncentratu, używanego do produkcji soków, który podbijał światowe rynki niską ceną. Eksport warzyw stracił w tym czasie 20 proc. Sprzedaliśmy za granicę 339 tys. ton w formie nieprzetworzonej oraz 423 tys. ton w przetworzonej. Od stycznia do czerwca 2015 r. sprowadziliśmy 632 tys. ton owoców (wobec 679 tys. ton przed rokiem) oraz 315 tys. ton warzyw (wobec 371 tys. ton rok temu).

Bloomberg

28 proc. O tyle spadł eksport polskich owoców w pierwszym półroczu 2015 r...

14 proc. …a o tyle w tym czasie wzrósł eksport owoców przetworzonych.

28 proc. O tyle spadł eksport polskich owoców w pierwszym półroczu 2015 r...

14 proc. …a o tyle w tym czasie wzrósł eksport owoców przetworzonych.