Zgromadzenie ogólne członków Polskiej Federacji Producentów Żywności (PFPŻ) wybrało nowy zarząd. Na jego czele stanął prof. Andrzej Blikle. Od początku działalności organizacji pełnił on funkcję wiceprezesa. Polska Federacja Producentów Żywności zrzesza duże i średnie polskie firmy z tego sektora. Należą do niej również stowarzyszenia i związki producenckie większości branż przetwórstwa żywności.
Federacja powstała w 1995 r. Jej głównym celem jest ochrona interesów branży. Prowadzi także działania lobbyingowe w zakresie udoskonalania prawa żywnościowego i promocji pozycji sektora rolno-żywnościowego w polskiej gospodarce oraz na rynku UE. Federacja wydaje coroczny raport na temat polskiego rynku żywnościowego. W tym roku wydała również kodeks dobrych praktyk higienicznych dla zakładów, reprezentujących 9 branż przetwórstwa. Uczestnicy zgromadzenia podjęli uchwałę o przekształceniu federacji w stowarzyszenie, a jednocześnie zdecydowali o kontynuowaniu dotychczasowej strategii i działalności organizacji.