Pizza świętuje

Wczoraj był czas pączków, ale piątek jest nie mniej tuczący. Swoje święto ma dziś placek z ciasta drożdżowego z dodatkami, bo 9 lutego to Międzynarodowy Dzień Pizzy.

Z tej okazji trochę statystyki serwuje pizzaportal.pl, serwis do zamawiania jedzenia online. Pierwsza trójka wśród zamawianych przez internet pizz z dowozem to: capricciosa, margherita i hawajska, a pierwszą dziesiątkę zamyka oryginalne połączenie kuchni włoskiej i tureckiej — to... pizza kebab. Pizzaportal pokusił się o „indeks capricciosy”, który pokazuje, iż wśród najczęściej zamawiających ją miast średnio najwięcej płacą mieszkańcy Warszawy, gdzie kosztuje 31 zł, zaraz za stolicą z wynikiem 30 zł plasują się Kraków i Rzeszów. Najmniej płacą torunianie — 22 zł, i gdynianie — 24 zł. Wśród najczęściej wybieranych dodatków królują pieczarki, ale chętnie zamawiamy też dodatkowo ser, szynkę, ananasa i salami. Najpopularniejszym sosem jest czosnkowy, a kolejno: pomidorowy, ostry, czosnkowo-koperkowy i majonezowy.

— Z zebranych za 2017 r. danych wynika, że najwięcej pizzy z dowozem zamawiają łodzianie — mówi Bartosz Sala, prezes pizzaportal.pl. Tuż za Łodzią są Gdańsk, Kraków i Warszawa, dalej Poznań i Gdynia, a czołową dziesiątkę zamykają Wrocław, Toruń, Białystok i Bydgoszcz. Najpopularniejszy rozmiar pizzy zamawianej z dowozem to 42 centymetry, a jej średnia cena wynosi 29 zł. Zamówienie zawierające dania kuchni włoskiej kosztuje średnio 38 zł, w przypadku koszyka z kuchnią polską jest to 43 zł, amerykańską — 46 zł, azjatycką — 55 zł.

52 proc. Tyle wszystkich dań zamawianych online to potrawy kuchni włoskiej, wśród nich są też makarony, ale to pizza wybierana jest najczęściej. Dla porównania: polska kuchnia odpowiada za 21 proc. zamówień, a azjatycka za 18 proc.

42 cm To najpopularniejszy rozmiar pizzy zamawianej online...

31 zł…a tyle średnio za tak zamawianą pizzę capricciosa płacą mieszkańcy Warszawy.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Michalina Szczepańska

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Pizza świętuje