Produkcja mięsa w UE może ulec ograniczeniu

Maciej Zbiejcik
opublikowano: 2001-05-07 00:00

Produkcja mięsa w UE może ulec ograniczeniu

Tegoroczne zawirowania wywołane BSE i pryszczycą nie pozostaną bez wpływu na światowy rynek mięsa. Zdaniem specjalistów, w tym roku zanosi się na ograniczenie produkcji wołowiny, co powinno być skorelowane ze spadkiem cen.

Jak podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA), produkcja wołowiny w 2001 roku spadnie niemal wśród wszystkich czołowych producentów. Według resortu rolnictwa USA, światowa produkcja wołowiny (bez uwzględnienia Stanów Zjednoczonych) w tym roku może spać o 100 tys. ton w stosunku do 2000 roku, kiedy zdołano wyprodukować 37 mln ton tego mięsa.

O spadku koniunktury na rynku wołowiny decyduje zachowanie europejskich konsumentów. Przyczyną wszystkiego stała się choroba szalonych krów. Specjaliści obawiają się, iż z powodu BSE produkcja wołowiny w Unii Europejskiej spadnie o 7 proc. osiągając poziom 6,76 mln ton. Spożycie tego mięsa w krajach piętnastki spadnie o 15 proc.

Największy na świecie producent wołowiny, jakim są Stany Zjednoczone, także powinien liczyć się z wyraźnym ograniczeniem produkcji. Według fachowców zza oceanu, w 2001 roku Amerykanie będą musieli pogodzić się z wynikiem gorszym o 0,5 mln ton. Także na krajowych rynku wołowiny możemy być świadkami podobnych zjawisk, choć na dużo mniejszą skalę. Jednak nie na wszystkich kontynentach mamy do czynienia ze spadkiem popytu na wołowinę. Analitycy spodziewają się, że poprawa gospodarcza w Chinach, Meksyku i Brazylii powinna przełożyć się w tych krajach na znaczący wzrost produkcji mięsa wołowego.

W dużo mniejszym stopniu europejskie choroby zwierząt hodowlanych zakłócają światową produkcję wieprzowiny. Dzięki wzrostowi o 2 proc. w 2001 roku spodziewana jest produkcja wieprzowiny na poziomie 84,3 mln ton. Sporej dynamiki można oczekiwać na rynku Stanów Zjednoczonych, Chin, Brazylii oraz Kanady. Natomiast ze spadkiem będą musiały pogodzić się państwa Unii Europejskiej oraz Polska. W ślad za rozszerzaniem produkcji idzie wzrost spożycia tego rodzaju mięsa. Szacunki specjalistów zakładają, że w tym roku konsumpcja wieprzowiny zbliży się do 84 mln ton.