Przerabiali polską szynkę na parmeńską

Włoska policja odkryła laboratorium, w którym polska szynka była przerabiana na szynkę parmeńską, informuje "The Local".

Polska szynka była przepakowywana i sprzedawana następnie pod markami włoskich firm jako droga szynka z Parmy, produkt regionalny chroniony prawem unijnym.

Zarzuty oszustwa i złamania przepisów BHP zarzucono dwóm 50-latkom. Policja ustala dokąd trafiała podrobiona wędlina.

Każdego roku Włochy tracą miliardy euro w związku z procederem podrabiania takich produktów jak wino, ser czy wędliny.  Wartość samego podrobionego mięsa w 2014 r. wyniosła 143,7 mln EUR.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Katarzyna Łasica, The Local

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Świat / Przerabiali polską szynkę na parmeńską