Przystanki kulinarne suwalszczyzny i Mazur

opublikowano: 07-09-2017, 22:00

Suwalszczyzna i Mazury Garbate urzekają kulinarną różnorodnością.

Przez stulecia kuchnie litewska, tatarska, żydowska i białoruska wpływały na potrawy serwowane w krainie dawniej zamieszkanej przez Jaćwingów, jeden z najbardziej wojowniczych i najpotężniejszych ludów bałtyckich. Wspólną wizytówką regionu są dzisiaj gościnność mieszkańców i życzliwy stosunek do przybysza. Wędrówka po szlaku wiedzie przez miejsca, gdzie turyści mogą zatrzymać się dłużej i zjeść dania charakterystyczne dla Suwalszczyzny czy Mazur. Skosztują tutaj czebureków, kibinów, kiszek ziemniaczanych, babek, chlebów na kalmusie, ślizyków czy kołdunów i kartaczy.

— Goście, którzy nas odwiedzają, mogą spróbować wielu potraw, ale najczęściej zachwycają się soczewiakami. Doceniają je nawet wtedy, gdy na co dzień nie przepadają za soczewicą i dodają zazwyczaj, że to jedyna odsłona, w jakiej są w stanie ją jeść. Poza tym Suwalszczyzna i Mazury to królestwo sandacza, ale są one popularne również w innych regionach Polski. To, co wyróżnia nasz szlak, to ciasto mrowisko, wywodzące się z litewskiego pogranicza. Wszyscy, którzy go spróbowali, mówią, że świetnie integruje ludzi. Siedząc dookoła stołu i częstując się jego kawałkami spędzają ze sobą świetny czas — mówi Elżbieta Niedziejko, prezes Suwalskiej Izby Rolniczo-Turystycznej.

Również ryby z suwalskich i mazurskich jezior brylują na miejscowych stołach. Jedne z najsmaczniejszych to wędzone sielawy i sieje. Czystą naturą smakują tutaj produkty z krowiego i koziego mleka, białe i dojrzewające sery czy domowe przetwory.

— Suwalszczyzna i Mazury to prawdopodobnie ostatni tak czysty ekologicznie region w naszym kraju. Dzięki temu potrawy przygotowywane z wykorzystaniem lokalnych produktów i skarbów natury smakują tutaj tak wyjątkowo — podkreśla Elżbieta Niedziejko.

Kulinarne doznania okraszone są krajobrazem tysiąca jezior, licznych rzek i pięknych lasów oraz zabytkami wielu kultur, które przez stulecia spotykały się okolicach dzisiejszych Suwałk, Sejn, Augustowa, Ełku, Gołdapi i Olecka.

© ℗
Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Podpis: Patrycja Łuszczyk

Być może zainteresuje Cię też:

Polecane

Inspiracje Pulsu Biznesu

Puls Biznesu

Po godzinach / Przystanki kulinarne suwalszczyzny i Mazur