Puls Przedsiębiorcy – 20 marca 2006

(Tadeusz Stasiuk)
opublikowano: 2006-03-20 08:39

Wczasy pod gruszą to dziś za mało, by zatrzymać dobrych pracowników. Gdy nie chcemy zwiększać pensji, warto pomyśleć o systemie kafeteryjnym. Co to takiego? Otóż obok znanych od lat tradycyjnych składników wynagrodzeń (pensji, premii, trzynastki czy dodatków z okazji świąt), wiele firm stosuje pozafinansowe systemy wynagradzania.

Wczasy pod gruszą to dziś za mało, by zatrzymać dobrych pracowników. Gdy nie chcemy zwiększać pensji, warto pomyśleć o systemie kafeteryjnym. Co to takiego? Otóż obok znanych od lat tradycyjnych składników wynagrodzeń (pensji, premii, trzynastki czy dodatków z okazji świąt), wiele firm stosuje pozafinansowe systemy wynagradzania. Pracownik może wybrać, co chciałby dostać, niczym klient, który w kafejce wybiera ciastka i napoje. Zwykle menu liczy od kilku do kilkunastu rodzajów świadczeń. Nazywa się to właśnie systemem kafeteryjnym (inaczej flex benefits). Więcej w poniedziałkowym „Przedsiębiorcy” dodatku „Pulsu Biznesu”. Artykuł można również przeczytać tutaj.

Ponad 170 mln zł trafi do instytucji wspierających działalność najmniejszych firm. Wciąż nie wiadomo, kiedy ruszy wsparcie dla funduszy seed capital. Więcej w poniedziałkowym dodatku „Pieniądze z Unii” w „Pulsie Biznesu”.