PZZ Kraków wydał 12 mln
HANDLOWE WZGLĘDY: Odbiorcy są przyzwyczajeni do kupna mąki właśnie u nas. Dlatego postanowiliśmy utworzyć przy młynie centrum handlowe naszych wyrobów — mówi Lucyna Jędrzejczyk, prezes PZZ Kraków. fot. Adam Wojnar
Krakowskie PZZ wydały na modernizację blisko 12 mln zł. Dzięki temu moce produkcyjne wzrosły trzykrotnie.
Ponad połowę zainwestowanej kwoty — 6,7 mln zł — pożyczyła Agencja Rozwoju Przemysłu EFSAL. 5 mln zł stanowiły środki własne firmy. Inwestycja ma się zwrócić do 2003 roku.
— Nowoczesne maszyny zapewniają najwyższą jakość produkcji, co umożliwiło nam pozyskanie dużych odbiorców, np. Rolimpexu i Agrosu — mówi Lucyna Jędrzejczyk, prezes PZZ w Krakowie.
PZZ SA w Krakowie zatrudnia 171 osób. Firma zajmuje się skupem, przechowywaniem i przetwórstwem zboża. Produkuje mąkę, kasze oraz otręby. Przedsiębiorstwo posiada trzy młyny, trzy obiekty magazynowe, hurtownię i Centrum Handlowe Mąki w Tarnowie.
Zakłady z Krakowa są w stanie przetworzyć 400 ton zbóż w ciągu doby. Obecnie przerabiają od 280 do 360 ton. W czasie tegorocznej kampanii zakłady z Krakowa skupiły blisko 10 tys. ton pszenicy.
Młyny z Krakowa w 1994 roku przyniosły 1,35 mln zł strat. W 1995 roku przedsiębiorstwo przekształcono w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa, a w 1996 akcje PZZ w Krakowie zostały wniesione do NFI Progress.