Raeber: polska żywność nie jest jeszcze bezpieczna

Marek Druś
opublikowano: 2002-04-23 16:04

Polska nie osiągnęła jeszcze standardów bezpieczeństwa produkcji i przetwarzania żywności wymaganych przez Unię Europejską, powiedział goszczący w Senacie prezydent Konfederacji Przemysłu Żywnościowego i Napojowego Unii Europejskiej Rober Raeber.

- Zdaję sobie sprawę, że podjęliście wysiłek, co do poprawy warunków produkcji, ale jeszcze nie osiągnęliście takich rezultatów jakich oczekujemy - powiedział cytowany przez PAP Raeber.

Raeber podkreślił w swojej wypowiedzi, że w kwestii bezpieczeństwa produkcji żywności Unia nie zgodzi się na żaden kompromis.

- Kwestia bezpieczeństwa w produkcji żywności nie będzie podlegała negocjacjom z Unią Europejską. Na innych polach może zostać zawarty kompromis, ale w tej sprawie nie będzie żadnych ustępstw – powiedział.

Według Raebera, najważniejsza z punktu widzenia Unii jest poprawa warunków produkcji w Polsce mięsa i mleka.

MD, PAP