Restauracje na celowniku rzemieślników

Bartłomiej MayerBartłomiej Mayer
opublikowano: 2017-12-27 22:00
zaktualizowano: 2017-12-27 20:44

Piwa rzemieślnicze podbiły już polskie sklepy oraz puby i teraz szykują skok na branżę gastronomiczną.

Restauratorom najwyraźniej też to odpowiada, ponieważ coraz częściej sięgają po produkty pochodzące z browarów rzemieślniczych. Jak twierdzi Jakub Gutowski, właściciel Qba Pub z Otwocka, jest to szansa na dotarcie do nowej grupy klientów, co może oznaczać wzrost przychodów i zysków. Współpraca z takimi browarami to także szansa na opracowanie oferty, która wyróżni lokal.

Fot. Bloomberg

200 Co najmniej tyle jest obecnie w Polsce podmiotów warzących piwo…

20 tys. Tyle działa w kraju restauracji.

30 …a tyle było ich zaledwie dekadę temu.

1500 Tyle nowych gatunków piwa pojawiło się na rynku w 2016 r.